Musikhändelsen började på Långbersgården i Dalarna på 50-talets början, med Otto Kyndel som inspiratör. Senare år har Grythyttans Gästgiveri stått för värdskapet. I år öppnar portarna på Saxå Herrgård upp för musikeventet. Såväl måltider som boende kan ordnas för den som så önskar. Förutom konserter finns musikoraklet Ingemar von Heine på plats under veckan med berikande seminarier inom kammarmusiken.

På saxabruk.com finns information om årets musikutbud, för Er som eventuellt vill känna på vad nästkommande års musikvecka kan tänkas erbjuda.

Kammarmusik är komponerad till en kammare, där närheten och intimiteten, att få dela andetag med musikerna, är en del av upplevelsen. Begreppet kammarmusik uppkom på 1600-talet i furstliga hem och kan sägas vara motsatsen till orkestermusik, det vill säga konsertmusik. Musikformen är avsedd för ett mindre antal soloinstrument eller soloröster och innebörden i begreppet har under århundradena modifierats.

Veckans vintips till dessa musikaliska förnöjelser blir en sirlig riesling från Moseldalen.

Ett kylt glas av denna nektar kittlar tungan och med kammarmusik i öronen blir upplevelsen kulturhistoriskt intressant då Maximin Grünhaus sedan 1800-talet ägts av familjen von Schubert.

Den uppfriskande, pigga syran i vinet tillsammans med den förföriska sötman ger mig ett välbehag.

Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Spätlese (nr 73873), 201 kr

Rapport från ett skidspår, med frostig klang i vårsol.

Carl Jan Granqvist