”Rivaliteten mellan två av Frankrikes rikaste män har fått nytt bränsle” skriver Dagens nyheter. Det handlar om miljardärerna Francois Pinault och Bernard Arnault som i årtionden har jagat samma investeringar och befunnit sig i samma bransch- lyxvaror. Genom auktioner, konst och mode har de tävlat mot varandra.

Nu har de återigen skapat rubriker i frank press. Francois Pinault har slutit ett avtal med borgmästaren om att få visa sin privata samling, som är en av de största i världen, med modern konst i det historiska monumentet Bourse de Commerce. En byggnad som har ett fantastiskt centralt läge och en rik historia.

Pinaults nya museum kommer att stå i direkt konkurrens med ärkerivalen Bernard Arnaults relativt nyöppnade privat museum Fondation Louis Vuitton. Ett museum som ritades av den högt ansedda arkitekten Frank Gehry.

Ett krav som fanns i avtalet var att Pinault själv skulle bekosta all renovering och upprustning för att få ett hyreskontrakt på 50 år. Han har tidigare ingått i ett kontrakt med samma premisser, då gällande Venedigs maritima tullhus från 1677. Borgmästaren är nöjd med avtalet och säger att de båda miljardärerna kommer hjälpa till att bygga upp Paris som en modern konstmetropol.

Ritningarna måste godkännas av Conseil de Paris innan bygget kan påbörjas. Museet beräknas öppna 2018. Nu ser vi alla fram emot Bernars Arnaults motdrag.