Vad utmärker auktionen?

- Det här är det största Klockkvaliten vi någonsin haft med totalt 452 objekt inklusive de i Omega-specialen. Man kan säga att vi plockat russinen ut kakan eftersom samtliga klockor som är med i Klockkvaliten och Omega-specialen har något speciellt, i form av en spännande proveniens eller ett fint exemplar.

På Klockkvaliten förra året såldes Sveriges dyraste klocka, finns det någon i år som väntas locka stort intresse bland samlarna?

- Rekordklockan från förra året satte Kaplans på kartan internationellt sett och har bidragit till att vi fått in flera fina klockor, däribland en Rolex Daytona som väntas locka intresse bland såväl svenska som internationella samlare. På auktionen har vi även en ovanlig och sportig Rolexklocka med tidig boett och äldre urtavla i fint skick samt en Patek Phillipe med dubbelsidig signering i form av både Tiffany & Co samt Patek Phillipe. Klockan är tillverkad i stål, vilket är ovanligt eftersom Patek Philippe oftast gör sina klockor i guld eller platina.

 

Ni håller även Omega-special den 14 november, varför just Omega?

- Omega är ett starkt märke här i Sverige, då vi är ett av de länder som säljer allra flest. Omega har dessutom många intressanta klockor där man kan få fina ur till en relativt liten peng. De har även en enorm bredd på sina klockor på så sätt att de figurerat i allt från Bondfilmer, månlandningen, OS, dykexpeditioner och inom militären.

Hur vanligt är det med temaauktioner som denna, för just klockor?

- Det här är den första temaauktionen som Kaplans håller med exklusiva klockor och vi har arbetat med att samla in objekt till auktionen i ungefär ett år. Sist Omega hade en temaauktion som denna var 2007. Auktionen sker i samarbete med Omegamuseet i Schweiz och när vi första gången åkte dit för att diskutera idén var de väldigt positiva, vilket är roligt. De har försett oss med utdrag om nästan alla klockor och med varje klocka medföljer dessutom en liten goodiebag i form av handskar, lupp, litteratur om Omega och det utdrag som Omegamuseet tagit fram om nästan alla klockor.

 

Har du någon personlig favorit bland klockorna?

- Ifrån Klockkvaliten måste jag säga nr 158, "Mr Bo Cassel's" som en gång tillhört en av de dykare som deltog i bärgningen av Vasaskeppet. Det var nämligen så att samtliga dykare fick en klocka och detta exemplar var alltså med under själva dykningen. En annan klocka med spännande proveneins är nr 377 som finns att hitta i Omegaspecialen. Det är en jubileumsklockan som togs fram i samband med OS, 1956 och har på baksidan en gravering som vi tyvärr inte lyckats klargöra exakt vem det handlar om, men troligtvis en av OS-deltagarna. Bland damklockorna har vi fem klockor som alla ingått i samma samling och som ursprungligen varit en del av en fransk haute couture-utställning. Den tidigare ägaren köpte klockorna av en fransk urmakare varför de aldrig tidigare varit ute på marknaden.

 

Tips att tänka på om man är sugen på att köpa en klocka på er auktion?

- Jag rekommenderar att man läser hela texten i katalogiseringen eftersom vissa klockor kan vara defekta. Man kan därför behöva lämna in klockan på service om man tänkt att använda den, vilket de flesta brukar vilja. Det är även viktigt att man följer sin egna personliga smak och jag tycker att man ska försöka komma förbi på visningen för att titta och prova sig fram om man har möjlighet till det. Gå gärna på auktionen också, det är en speciell stämning där som är spännande att uppleva.

Vilken klocka vore en dröm att få in på auktion?

- En Patek Philippe Cronograph från 40-talet, tillverkad i stål.

 

Auktionen äger rum den 14 november i Kaplans lokaler på Biblioteksgatan 5 i Stockholm.

Visningen startar den 12 november och för frågor om auktionen går det bra att kontakta Kaplans på klockvardering@kaplans.se

Hela katalogen hittar ni här!