I juli förra sommaren stals delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. De kungliga begravningsregalierna är inte bara värda ett högt belopp utan har även ett stort historiskt värde. Regalierna har tidigare försäkrats för ett värde på 65 miljoner kronor.

Foto: Polisen/Livrustkammaren. Foto: Polisen/Livrustkammaren.

Men nu är det alltså återfunna  – under natten till tisdagen hittades stöldgodset av en väktare ovanpå en soptunna i Åkersberga och tycks dessutom vara komplett. Vad som kommer att ske med den 22-åriga man som greps i september misstänkt för stölden är ännu oklart, men eftersom förundersökningen nu återupptas görs ett uppehåll i rättegången mot 22-åringen.

Här kan du läsa mer om häktningen av 22-åringen.

Nu ska flera experter undersöka fyndet för att säkerställa att det verkligen är Karl IX:s regalier som återfunnits. Regalierna består av Karl IX:s och drottning Kristina den äldres kronor, spiror och riksäpplen vilka tillverkats i guld och emalj och är dekorerade med pärlor och bergskristaller.

Tjuvarna fick dock inte med sig alla regalier i montern, utan stölden innefattar en krona av guld med dekor av svart emalj tillverkad år 1626, ett riksäpple av guld med slipade bergskristaller och pärlor från 1611 samt ännu en krona av guld täckt med svart och vit emalj tillverkad 1611. Spirorna exempelvis, fick de inte med sig, vilka bara de har värderats till 26,5 miljoner.