Karl Lagerfeld har tidigare avslöjat för ELLE att han håller svensk inredningsdesign högt och då framförallt den gustavianska stilen, som han menar är renare än den samtida franska stil som blivit synonym med Ludvig XVI av Frankrike. I den kommande auktionen hos Koller säljs två byster ur Lagerfelds privata samling, vilka är tillverkade av den franska skulptören Louis-Simon Boizot år 1780. Bysterna är gjorda i brons och marmor och föreställer de grekiska mytologiska figurerna Ifigenia och Kryseis.

Louis-Simon Boizot (1743-1809) kom främst att uppmärksammas för sina storskaliga skulpturer samt för de porslinsföremål han skapade under tiden han var verksam vid porslinsfabriken i Sèvres. Porslin som under Napoleontiden var tongivande för hela den europeiska porslinstillverkningen.

Med tanke på att Karl Lagerfeld gillar möbler och dekorativa föremål från 1700-talets senare del vore det föga förvånande om han inte hittar något att själv buda på. Auktionskatalogen bjuder nämligen på drygt 450 utrop, varav dessa är några av guldkornen:

 

Auktionen bjuder även på konst av äldre mästare, 1800-talsmåleri, smycken, skulptur, möbler, silver, porslin, mattor, böcker och autografer. Samtliga föremål visas den 13-17 september följt av auktion den 18-22 september.

Samtliga föremål som erbjuds hos Koller finns även att se på Barnebys