Trots att Kartell firar sitt 70-årsjubileum nästa år visar företaget inga tecken på att vare sig sakta ner eller gå ur tiden. Med över 8000 produkter och oräkneliga samarbeten med några av världens mest framgångsrika formgivare tycks den italienska möbeltillverkaren mer rätt än någonsin.

Kartells grundare Anna Castelli Ferrieri och Giulio Castelli. Foto: Kartell. Kartells grundare Anna Castelli Ferrieri och Giulio Castelli. Foto: Kartell.

Kartell grundades år 1949 av de äkta makarna Anna Castelli Ferrieri och Giulio Castelli och har sedan dess producerat möbler och inrednings- för det moderna hemmet. Företaget var, med arkitekten Anna Castelli Ferrieri vid rodret, mycket tidiga med att använda plast som dominerande material. Under mitten av 1900-talet blev materialet mycket populärt i industrierna med sin enorma fördelar – det var mycket tåligt, behövde inte förstärkas och var lätt att färga och variera.

Bland Kartells många designsamarbeten lyser kanske två allra starkast: det tillsammans med den italienske formgivaren tillika arkitekten Joe Colombo och samarbetet med industridesignern Philippe Starck.

Joe Colombo (1930-1971)

Colombo inledde sitt samarbete med Kartell år 1963. Hans första design för företaget var en stol med namnet No.4801 som till största del bestod av plywood, men två år senare var det plast som gällde. År 1965 ritade Colombo den allra första stolen i ABS-plast för vuxna, vilken fick namnet Universale No. 4860, vilken skapats i ett enda plaststycke. Colombo skulle komma att stå för några av 1960-talets mest nytänkande formgivningar, varav flera för just Kartell.

En av Colombos stora passioner var förvaring. År 1963 ritade han den cylinderformade förvaringsmöbeln Combi-Center, snabbt följd av Man-Woman Container, en futuristisk nyversion av en klassisk 1800-talskoffert. År 1970 formgav han Boby, en hutsch helt i plast som gjorde ett permanent intryck på designhistorien. Hutschen har gjorts i flera olika versioner men mängder roterande lådor och fack, och produceras fortfarande.

En av formgivarens mest ikoniska lampor är KD27 gjord i ABS-plast och plexiglas i de mjuka, inbjudande former Colombo är känd för. Joe Colombo gick bort år 1971, bara 41 år gammal efter att ha drabbats av en hjärtattack.Trots att karriären var kort hann Colombo ge form åt ett stort antal innovativa produkter i ABS-plast, PVC, polyeten och glasfiber. En av Colombos allra mest uppskattade möbler är fåtöljen Elda, vilken han ritade år 1963 och producerades i glasfiber.

Philippe Starck (född år 1949)

Två av de den franske industridesignern Philippe Starcks ledord är estetik och funktionalitet, något som han kombinerar med framgång. År 1996 formgav han stolen Miss Trip för Kartell och har sedan dess fortsatt att sätta sittmöbeln i fokus.

Modellen Masters fungerar som en hyllning till tre av designhistoriens starkast lysande stjärnor, där han kombinerar Arne Jacobsens Sjuan, Charles Eames Eiffel Chair med Eero Saarinens Tulip chair till en helt ny möbel där de tre stolarnas silhuetter tillsammans skapar något nytt.

Likt Colombo har några av Starcks formgivningar blivit en självklar del av designhistorien, som hans stol Louis Ghost. Stolen är ett utmärkt exempel på hur fruktsamma möten mellan klassiskt och modernt kan vara – stolens form är hämtad från Louis XV medan materialvalet, transparent plats istället viskar om futuristisk modernitet.

Ero/S/ är en oval lika elegant som sofistikerad sittmöbel vilken omsluter den som sitter i stolen, och det sägs att Ero/S/ är en av Philippe Starcks allra bekvämaste formgivningar har gjort för Kartells räkning.

Samtliga av dessa Kartell-klassiker signerade Joe Colombo och Philippe Starck har sålts hos Catawiki. Catawikis pågående auktioner hittar du här.

Har du istället något du själv skulle vilja sälja? Det är enkelt på Catawiki.