Högkvalitativa artefakter från alla tidsepoker och regioner ingår i vårens stora auktion hos Hermann Historica. Katalogens sextusen unika samlarföremål består av allt från antika vapen, ordnar och hantverksföremål till historiska och militära objekt.

En av auktionens höjdpunkter är ett imponerande marmorporträttet av kejsare Hadrianus (117-138 e.Kr.) som är ett både välbevarat och vackert hantverk. Bysten tillverkades under kejsarens första regeringsperiod och visar ett uttrycksfullt ansikte omgivet av lockigt hår och ett ringlande helskägg. Karaktärsdrag som kännetecknar majoriteten av de byster som finns bevarade efter Hadrianus. Porträttet kommer med en kubisk piedestal, totalt 54 centimeter hög, som även den har en långt gången dokumenterad härkomst.

Från antikens Rom kommer även ett bronskärl (200-300 e.Kr.) som är vackert smyckad med figurativa dekorationer, däribland fåglar, havsdjur och mytologiska hybridvarelser. Detta bronskärl har en på många sätt sällsynt form genom sin långa, ovala hals med elegant swing och ett handtag som har formen av en Sphinx.

Idag är cirka 250 skålar som denna kända i världen men av dessa finns endast ett dussintal med motiv av stridande riddare, utrustade med sköldar, pansar och svärd. Denna romerska bronsskål från 1100-talet är med andra ord en sann raritet.

Auktionen bjuder på ett brett utbud av blankvapen från medeltiden och renässansen, däribland detta imponerande svärd från Frankrike. Svärdet består av järn, silver och är delvis förgyllt. Det har ett mycket elegant utseende genom handtaget som är omsorgsfullt dekorerat med ryttare.

Denna harnesk från 1600-talets Polen är kraftfullt tillverkad av mässingsplåtar och utformad för att på bästa sätt kunna stå emot attacker.

Ett av auktionens mer ovanliga föremål är denna ottomanska banner från 1600/1700-talet. Staven är tillverkad i trä och täckt av en flätad väv med fem flätade hängande trådar. Antalet flätor, som kunde vara upp till nio för en Sultan i händelse av krig, avslöjade ens dignitär och position i hierarkin.

Från den mexikanska kejsaren Maximilian I (1832 - 1867) personliga egendom kommer denna gyllene snusdosa, som tidigare ingått i Prins Joseph Clemen Bayerns (1902 - 1990) privata samling. Locket är smyckat med ett monogram föreställande bokstäverna "N" och ”E” samt en krona. Den mexikanska kejsaren fick snusdosan i gåva av franske kejsare Napoleon III (1808 - 1873) och hans fru kejsarinnan Eugénie (1826-1920).

General George S. Patton Jr. (1885 - 1945) fick detta lyxiga svärd med anledning av sin utnämning som fyrstjärnig general. Handtaget är tillverkat av elfenben och klingan är smyckad med hans namn i en förgylld ram med fyra stjärnor. Patton var befälhavaren för den tredje amerikanska armén vid Normandie och tilldelades detta kavallerisvärd år 1913.

En pjäs som visar på imponerande prakt och status för militären, är denna imponerande hjälm ”Chevau-Legers de la Garde Royale” från 1814-1815. Den svarta läderhjälmen har förgyllda mässingsfästen och en slående röd fjäderplym, vilket kännetecknade det kungliga gardet i Paris, som sedemera upplöstes 18 månader efter starten.

Ett av katalogens mest spektakulära föremål är denna extremt sällsynta sabel som är ett stycke rysk militärhistoria. Denna modell tillverkades 1909 och gavs tillsammans med en St George-ordern och en St Anna-ordern till officerare. Sabeln är dekorerad med en ryttare och en örn på båda sidor om bladet och i kyrillisk gravyr står där skrivet ”för tapperhet”.

Särskilt utvalda och unika ordnar och hedersmedaljer säljs på vårens auktion hos Hermann Historica. Denna medalj har tidigare tillhört den siste kungen av Hannover, George V (1819-1878) och beställdes ca 1860. En order som otvivelaktigt har en museal betydelse även för historien om det brittiska kungahuset.

Exemplar liknande dessa pistoler är av sensationell sällsynthet och kvalitet och är sällan ute på auktion. Pistolerna har ett lyxigt slagverk som möjliggör att skjuta två skott i rad och är dekorerad med guld. De tillverkades omkring 1850 i Anton Vinzent Lebets berömda verkstad i Prag. De är extremt omsorgsfullt och smakfullt utformade, tillverkade i hög kvalitet av finaste järn.

 

Samtliga föremål hos Hermann Historica finns att hitta på Barnebys

 

Adress:

Hermann Historica oHG

Linprunstraße 16 D-80335 München

+49 (0)89 547 26 490

+49 (0)89 547 26 4999

contact@hermann-historica.com