Varje sommar besöker vi Gustavsbergs porslinsfabrik. Jag fascineras av kvalitén, designen och att tillverkningen fortfarande är så hantverksmässigt utförd.

Gustavsberg tillverkar porslin såsom serviser och konstgods i benporslin och stengods. Ingegerd Råman, Signe Persson Melin, Stig Lindberg och Margareta Hennix är exempel på konstnärer som är bakom företagets design.

HushållsPorslinsFabriken (HPF), som varit i drift sedan 1827, övertogs i ny regi 1996 då några av de anställda blev ägare. Fabriken, som är Sveriges enda porslinsfabrik, märker sitt porslin med det välkända ankarmärket, tillverkningsår samt att det är tillverkat i Gustavsberg, Sverige.

Bolaget är helt privatägt och producerar allt från massa till färdig produkt i de gamla fabrikslokalerna i Gustavsberg vilket är ganska unikt idag då mycket produktion flyttas utomlands.

Specialiteten är benporslin, som man är ensam om i hela Norden, med traditioner i fabriken från 1800-talets sista decennier. Det innehåller  bland annat kalciumfosfat från brända djurben och uppfanns 1748  av engelsmannen Thomas Fry.

Det är något speciellt med benporslin. Det utstrålar både en viss skörhet med sin vita lyster och genomskinlighet men samtidigt en styrka. Det är starkare än vanligt porslin och slagtåligheten är hög.

Bas

Min favorit är servisen BAS som finns i ett flertal olika glasyrer.

Sommar

Jag fick för några år sedan koppar av min pappa i modellen Sommar. De är underbara att dricka både kaffe och te ur.

Berså och Ribb av Stig Lindberg

Stig Lindbergs Berså och Ribb är klassiker som nu åter finns i produktion sedan 2003.

Just nu finns det 63 föremål på Barnebys om du söker på Stig Lindberg och 233 föremål om du söker på Gustavsberg. Så det är bara att börja leta efter just din favorit!

Besök gärna Gustavsbergs porslinsfabrik. Det är ett trevligt utflyktsmål och i anslutning till fabriken ligger deras butik där det bl a säljs andrasortering av det ordinare sortimentet till 30-50% lägre pris.

/Anna

Kommentera