Hör du till de som tycker att porslinsvaser passar bäst hemma hos äldre damer och att kinesiskt porslin gör sig bäst i en serveringsgång. Bakom luckorna. Nedpackat.

Tänk om! Blåvit keramik är superflott i både klassiska och moderna miljöer och har en mängd olika användningsområden som man kanske inte först tänker på. Är man som jag själv inte så petig med något litet nagg här eller där i kanten är det dessutom något man ofta kan fynda till superpriser på auktion.

Så länge det är blåvitt är jag inte så kinkig med vad det är för typ av keramik; ostindiskt, 1700-tal, Delft, Spode, Blue Willow, Jasper Ware - jag är en allätare och jag tror Aerin Lauder skulle hålla med. Häng på får ni se!

En riktigt trevlig helg och om ni befinner er i Stockholm så missa inte Uppsala Auktionskammares visning på Astoria, Nybrogatan 15, där delar av kvalitetsauktionen ställs ut fredag-söndag 11-18.

/Emma

Ovan arvtagerskan till sminkimperiet Estée Lauder, Aerin Lauder, i sin soffa hemma i The Hamptons. Här tycker jag att det är fint att man valt en stillsam enfärgad bakgrund till de olika vaserna på konsolerna och lämnat resten av väggen tom. Som alternativ till den obligatoriska tavlan ovanför soffan fungerar den här porslinssamlingen alldeles utmärkt.

Ovan två exempel på hur effektfullt det kan bli då man plockar upp keramikens färger i textilierna. Jag är särskilt förtjust i ikattyger som gör sig väldigt bra i färgställningen blått och vitt.

Tea and blackberries anyone? Ovan koppar från Spode, bl.a. i mönstret "Greek".

Samla vaser, urnor och bojaner i grupperingar istället för att sprida ut dem i rummet! Ovan ett exempel där intrycket ytterligare förstärkts med de vita hortensiorna.

Kafferep år 2013. Ovan Musselmalet från Konglig Dansk på kraftigt marmorbord.

Blåvitt som bröllopstema? Ja, ibland kan det faktiskt bli billigare att handla avlagda serviser på auktion än att hyra tallrikar från ett cateringföretag.

Blåvitt porslin fungerar även i badrum. Se ovan! Kanske inget för barnfamiljen men ack så chict!

Spiselkransen har traditionellt varit den plats där folk ställt vaser och urnor. Våga blanda storlekar, stilar och åldrar och glöm inte huvudregeln då det kommer till blåvitt - ju mer  och fler dessto bättre!

 

Kommentera