På Antikrundan ikväll fick vi ta del av ett mycket speciellt fat av kinesiskt porslin som min pappa Björn värderade. Så unikt att han inte trodde sina ögon när han fick syn på fatet!

Dekoren är i famille rose och motivet föreställer Kina Slott. På drottning Lovisa Ulrikas födelsedag 1753 överraskade kung Adolf Fredrik henne med ett litet kinesiskt lustslott i Drottningholmsparken. Det var en uppskattad födelsedagspresent, kineserier var högsta mode i Europa vid denna tid. Träbyggnaden ersattes på 1760-talet av en mer varaktig byggnad känd som Kina Slott. Färdigställandet av den permanenta byggnaden firades med en fest och fatet vi såg idag har ingått i den servis som beställdes i Kina inför invigningsfesten!

Eventuellt fick gästerna med sig en minnestallrik därifrån. Fatet är märkt med Emmarboda som kan vara ett senare tillägg, tidigare ägare härstammar därifrån.

Var befinner sig det ståtliga fatet just nu? Det är i Höganäs där kinesiskt porslin kommer att visas på en specialutställning hos  Keramiskt Center från 1 mars-1 juni. Missa inte att besöka utställningen!

Pebody Essex Museum som har ett liknande fat med tillhörande punchskål som presenteras i deras fina bok.

Ett riktigt häftigt fat!

Kommentarer