Kimonon började användas i Japan redan under Heian-perioden (794-1185) och finns idag i flera olika varianter för olika typer av tillfällen. Traditionellt bär ogifta kvinnor en typ av kimono med långa ärmar som kallas furisode, medan män klädde sig i kimonos vid särskilda tillfällen såsom bröllop, tebjudningar och andra formella ceremonier.

Efter 1920-talet började kimonon fasas ut ur det västerländska modet. Det var framförallt två specifika händelser som bidrog till kimonons dalande popularitet: Stora Kanto-jordbävningen 1923 och branden på varuhuset Shirokiya 1932. Efter jordbävningen blev kimonobärare en måltavla för brottslingar, eftersom de inte kunde springa i dräkten. Branden 1932 skapade ett rykte om att många kvinnor vägrade att hoppa från den brinnande byggnaden ner till brandseglen, eftersom de inte bar trosor under kimonon och var rädda för att bli sedda underifrån. Dock anses båda händelserna som fick västvärlden att sluta bära kimono vara fiktiva och hade väldigt lite med verkligheten att göra.

Traditionellt tillverkas kimonos av hampa, linne, bomull eller allra helst siden. De vackra mönstren på kimonon föreställer ofta olika årstider och bärs därefter. Lönnlöv under hösten, plommonblommor vid vintern, vatten under sommaren och körsbärsblommor är vanliga under våren.

blog (4) blog (4)

Kultfilmen Shurayukihime, eller Lady Snowblood, är en japansk thriller regisserad av Toshiya Fujita. Filmen är baserad på mangaserien med samma namn och handlar om den unga kvinnan Yuki som söker hämnd på tre personer efter en attack mot hennes familj. I en av filmens mest ökända scener är Yukis snövita kimono nedstänkt av hennes offers blod.

blog blog

Filmen Första gången jag såg dig... (Penny Serenade) från 1941 med Irene Dunne och Cary Grant i huvudrollerna gav Grant en Oscarsnominering som bästa manliga huvudroll. Det romantiska dramat utspelar sig i Japan dit Grants rollkaraktär åker för att arbeta som reporter.

blog (1) blog (1)
blog (2) blog (2)
blog (3) blog (3)

David Bowie bar ofta mycket originella kläder vid sina uppträdanden och är nästan lika känd för sina scenkläder som för sin musik. På 1970-talet under Bowies Ziggy Stardust- och Aladdin Sane-period bar han ofta plagg inspirerade av den japanska kulturen, vilket kanske inte var så konstigt med tanke på att den japanska modeskaparen Kansai Yamamoto vid den tiden var hans stylist. Yamamoto beskrev Bowies stil som "bortom nationaliteter, bortom genus".

blog (4) blog (4)
blog (5) blog (5)
blog (6) blog (6)
blog (7) blog (7)

 

blog (5) blog (5)

"Paint me like your french girls" - Vem kan glömma den klassiska scenen i James Camerons Titanic från 1997? I filmen bär Kate Winslets karaktär Rose en fantastisk fotsid kimono, som dock åker av ganska snabbt...

blog (8) blog (8)
blog (9) blog (9)
blog (10) blog (10)

Inte att förglömma är de manliga kimonobärarna. Det är inte en tillfällighet att jediernas klädsel i Star Wars påminner om de japanska samurajernas. George Lucas inspirerades av Akira Kurosawas mästerverk De sju samurajerna från 1956 när han regisserade filmen. Filmens kostymörer sneglade mycket på de kläder som bars av buddhistmunkar i Tibet, Kina och Japan, som, likt jedierna, är ett brödraskap som inte tillåts ingå äktenskap utan istället ska tjäna ett högre väsen.

Den blå kimonon längst upp i artikeln finns med i Gray's auktion den 14 december, där även utvalda asiatiska möbler, askar och glashantverk finns med. Du hittar hela katalogen här.