I dag finns det flera framgångsrika samlare på den kinesiska konstmarknaden varav Liu Yiqian och Wan Wei anses vara två av de mest framgångsrika och berömda samlarna. Detta konstsamlarpar har gjort sig kända för att spenderar stora summor pengar på högprofilierade antikviteter, där ett av deras mest uppmärksammade köp är en tibetansk väv, som från början lät tillverkas på uppdrag av en av Mingdynastins kejsare. Väven förvärvades i november förra året genom Christie's auktion i Hong Kong och slutpriset landade på dryga 377 500 000 kronor, vilket således är det högsta priset någonsin för ett kinesiskt konstverk på auktion.

Paret Yiqian/Wei gör nu förtiden inte bara inköp för sin egen njutnings skull eller i spekulations- och investeringssyfte. De har även etablerat Long Museum, som har två Shanghai-grenar vilka tillsammans inrymmer Kinas största privata samling av konst. Förutom att hålla olika utställningar, sponsrar de akademiska uppsatser, föreläsningar, workshops och utbildningar som verkar i ett konstutbildande syfte.

Kina har tack vare sin inflytelserika grupp av samlare, upplevt något utav en boom när det kommer till konstmuseer i landet. Lu Xun, son till Lu Jun, ordförande i Sifang Culture Group, öppnade Sifang konstmuseum i närheten av Nanjing under 2013. Paret Lin Han och Wanwan Lei är också konstsamlare som nyligen öppnade M Woods Museum i Pekings konstdistrikt.

Andra inflytelserika personer inom den kinesiska konstvärlden är bland andra Adrien Cheng. Han har grundat K11 Art Foundation som är en ideell organisation vars syfte är att främja unga samtida konstnärer samt stärka allmänbildningen inom konsten i Kina. Genom att ge unga nya artister en lokal, regional och internationell plattform för att nå och skapa större medvetenhet hos allmänheten, ses Adrian som denna generations ansikte utåt då det kommer till att representera den samtida kinesiska konstscenen. Han har förstås även en samling som inkluderar många internationella konstnärer, där i bland Yoshitomo Nara och Olafur Eliasson.

Kinas främsta konstsamlare har helt klart banat väg för den kinesiska konsten och den blir således även allt mer eftertraktad internationellt. Men många är även intresserade av västerländsk samtida konst och verk av Picasso och Warhol har vid flertalet gånger klubbats för mångmiljonbelopp, där köparna är kinesiska samlare. ArtNet har flertalet gånger skrivit om utvecklingen av Kinas konstmarknad, bland annat har de listat några av de främsta konstsamlarna i världen där flera namn från den kinesiska marknaden syns. Det lär heller inte vara den sista gången spännande auktioner och försäljningar uppmärksammas, varken av ArtNet eller av Barnebys.