Styrelseordförande och VD för Taikang Life Insurance är Chen Dongshengm som i många år varit en storpamp på den kinesiska konstmarknaden, sedan han grundat det kinesiska auktionshuset China Guardian 1993.

För trettio år sedan blev Chen hänförd av det han såg av europeiska auktionshus på TV. När en av Vincent van Goghs karakteristiska solrosmålningar såldes i London för 341 miljoner kronor 1987 tog sambandet mellan konst och rikedom honom med storm.

- Bilderna från auktionen på TV verkade ofattbart långt ifrån mitt eget liv, skriver Chen i sina memoarer. Det var så aristokratiskt och elegant. Skillnaden mellan Kina, ett land som gick ekonomiskt baklänges och som fortfarande präglades av revolutionen, och scenerna som utspelade sig på TV-skärmen var enormt stora.

Men, som en bekräftelse på hur långt både Chen och Kina har kommit på konstmarknaden, har nu Chen blivit Sotheby's största aktieägare. Sotheby's var länge ett auktionshus Chen drömde om att överträffa. 1993 grundade han Kinas första auktionshus som specialiserade sig på kinesisk konst och artefakter, och han har sedan dess varit en framstående person på den kinesiska konstmarknaden.

- Jag ville skapa ett kinesiskt Sotheby's, och återskapa Kinas kulturella aristokrati, uppger Chen i en intervju från 1994.