Torsdagen 21 februari 2013 var en historisk dag för klockentusiaster. Fem generationer är det sedan August Magnusson grundade Magnussons Ur som i dag är ett av Sveriges äldsta familjeföretag.

Känn historiens vindar anno 1862.

När det blev klart att August Magnusson Watch(A.M.W) skulle bli klar under 150-års jubiléet var det nog inte bara jag fylld av förväntan på slutresultatet. När jag för första gången kom i kontakt med Svanberg&Werners Urmakeri hade jag ingen aning om att det redan påbörjat sitt arbete med detta jubileumsur.

Vägguret som är förlagan till armbandsuret.
Mitt första möte med Svanberg&Werner skedde i juli 2012. Då jag gjorde ett studiebesök i deras urmakeri under några timmar. De eldsjälar jag träffade på var så entusiastiska att jag som novis blev  mäkta imponerad av deras engagemang.
August Magnussons första kundreskontra.

Att ta på sig en sån här uppgift att konvertera ett väggur till armbandur på det sätt som gjorts under ett år- är minst sagt en stor bedrift. Tillsammans med "CADmannen" Fredrik Ottedag(Hollow Industries) har Anton och Gustav gjort August Magnussons mästarprov rättvisa.

August Magnusson Watch Parts.

Det är hantverk(läs: horologi) på hög nivå där det inte tummats på kvalitén. Jochen Benzingers inblandning är en fröjd för ögat. Det finns mycket att upptäcka men har man arbetat och levt med klockan under ett år så är det nog skönt att se sin egen slutprodukt, och kunna visa upp den för andra.

Urtavlan med sina upphöja index och subsekund kl.12.

Att se, känna och höra folk prata om klockan var en efterlängtad upplevelse. Det var många med mig som var intresserade av att få ta del av denna historiska händelse.

Jubileumsavtäckningen.

Marianne håller ett litet kort jubileums tal innan Anna drar bort skynket och folk flockas kring montern med klockan där den ligger i sitt schatull. Det bjöds på snittar och bubbel varvat med ett digert klockmingel.

A.M.W i sitt schatull.
Urmakarna Gustav& Anton intervjuas av Stefan G(watchers.se).

Ett annorlunda, men riktigt lyckat drag var att själva eventet sändes live över nätet och kunde streamas via watchers.se. Klockentusiasten Stefan intervjuade Magnussons Ur samt Svanberg&Werners Urmakeri- allt för att komplettera avtäckandet av uret.

Baserat på och kraftigt modifierat 6498-2 verk.
Hirsch...
A.M.W montern från baksidan.
 Frontshot: 42mm(O), 11mm(H)
Marianne& Anna(Magnussons Ur) Anton, Gustav och Fredrik(A.M.W)
Wristshot no.1

Förutom A.M.W såg jag åtminstone ett tiotal klockor jag lätt skulle kunna tänka mig att gå runt med.  Kanske inte alla på en och samma gång. Det fanns förstås fler godbitar men mitt tunnelseende slog till rätt snabbt. I teorin hade det säkert funkat, men i praktiken hade inte ens plånboken tänkt tanken.

Klockprat.
Wristshot no 2.
Magnussons Ur samtalar med Mikael Englund(Klockbloggen- King)
Wristshot no.3 (min handled trivdes bra!)
Marianne och Anton i samspråk.

Här samtalar Marianne och Anton ingående om August Magnussons Watch. Jag passade på att föreviga detta ögonblick bara för att se att Marianne bär en Vacheron Constantin som tillför klockhistorien och bilden lite extra pondus, samt den A.M.W. som diskret skymtar fram på Antons arm.

Vacheron Constantin med subsekund vs. Omega chrono...

Jag nämnde att det blev en del fotande. Att följa TTF på Instagram är ett tips så att du inte missar några av godbitarna. Batteriet i kameran var helt slut när jag kom hem och skulle ladda över alla bilder till datorn. Jag av förståeliga skäl svårt att somna och vaknade redan vid 05:00 på fredags morgonen alldeles uppspelt över alla klockor som dokumenterats.

Watchdogen Hilton sällskapar lite med allas vår Singular.
Kronan till vänster.

En trevlig och oförglömlig upplevelse bjöds de som var på plats för att se August Magnusson Watch. Jag vill tacka Magnussons Ur för att TTF fick möjligheten att närvara. Är det några frågor om A.M.W så finns den till försäljning hos Magnussons Ur. Kika in i butiken och beskåda härligheten.

En trött Hilton behövde lite kvällsvila.
August Magnusson Watch anno 2013
Wristshot no.4 (min handled- och det är en mäktig klocka!)
Efterhäng på lokal.
Kommentarer