Inom loppet av en vecka har jag fått möjlighet att skriva om två oberoende klockprojekt. Det första svenskt och det andra norskt. Det känns extra kul att här kunna skriva om Mathfjeld Prototyping eller MP-One limited edition.

MP-One: 45mm(O), 18mm(H) och "fjäderlätt"

Mathfjeld Prototyping (MP) består av Öyvind Mathias Fjeld som läser till maskiningenjör i Oslo. Sitt intresse för klockor har han haft länge. Några av de märken han intresserat sig för är Breitling, IWC, Rolex och Panerai.

Aluminium och mässing kombinerat med bondnato.

MP ville göra någonting nytt och inte bara konstruera ännu en homageklocka. Ones boett är gjord i (6082 T-6) Aluminium. Ett material som inte brukar användas så ofta inom klockindustrin. Bronstrenden var något som inspirerade själva skapandet av One men till slut föll valet av material på mässing. Urtavlan och kronan består alltså av mässing. Formen på designen berodde till stor del på den maskinpark MP hade att tillgå.

Konstruktionen från baksidan. Backshot av One!

Urverket valdes efter en helgkurs med några urmakare från Alf Lie i Oslo. Under den kursen monterade de isär och satte ihop, samt och oljade och justerade verket. Det var ETAs 6497-1. Det är gjort för tre visare, men i One är det justerat och det är bara tim- och minutvisarna som används.

Kupolformat plexiglas.

Verket är monterat från urtavlesidan. Det är alltså ingen öppningsbar bakboett på One. Skruvarna på glasringen pressar plexiglaset mot boetten. Ones konstruktion är enkel och borde inte kosta så mycket att producera.

MP-One i fokus.

MP berättar att det hela varit en läroprocess och det kommer att bli ett mindre urverk nästa gång för att kunna göra boetten mindre och satsa på att göra klockan vattenskyddad. Vill man följa arbetet med One ännu grundligare är detta klockalbum ett tips. För tillfället tänker MP på nya sätt att använda maskinerna till nästa konstruktion. Intressanta materialkombinationer kan mycket väl bli temat.

Dagens Wristsshot: MP-One!

Jag tycker att det är intressant att följa entusiaster som gör slag i sak. Att göra allt arbete själv är inte det lättaste. Hoppas ni blir lika inspirerade av MPs arbete som jag blivit. Följ tidigare dokumentation av arbetet på Tidssonen. Eller maila för info till: mathfjeld@gmail.com

Kommentarer