Dessa två manuella rackare låg helt begravda i en hög med kompisar som sedan länge gett upp hoppet om räddning. Jag passade på att dra upp dem rejält och låta dem ligga kvar i sin klocklådan en halvtimme(innan köp) medan jag kikade runt på resten av den traditionella motormarknaden i Ullevis garage(sista helgen i januari varje år).

Förmiddagsvilan tillsammans.

Efter lite autosol och rengöring så började äntligen likna något. Jag hittade två passande armband och  några bandsprintar liggandes hemma. Rutina ska från början ha varit juvelerare Gull& Urs privata märke som senare köptes upp av, Gullborgen en annan norsk juvelerarfirma. Märket finns än i dag(mest quartz).

Urtavlans nyanser av brunt samt riktigt snygga siffror på Rutinan.

Rutina tillverkades/moterades ihop i Schweiz innan frakten till Norge. Kan tänka mig att åldern på mitt ur borde vara 70-tal. Läste någonstans att deras äldsta klockor är från mitten av 60-talet.

34mm(O), 9mm(H)

Skaparen av TEVO är Joseph Tschuy-Vogt, SA från Grenchen. På denna klocka fastnade jag mest för urtavlan. Arabiska siffror är inte riktigt min grej. Men när det är typsnitt som på dessa vintageur kan jag bli riktigt intresserad (kolla t ex. in 4:an på Rutinan!).

Incabloc, 36mm(O), 10mm(H),

Så här långt är det Rutinan som håller tiden, medan TEVOn inte riktigt bestämt sig för om den ska ge upp andan riktigt än. Båda klockorna har 17 juveler, waterresistant/waterprotected, antimagnetiska, 18mm bandbredd. Jag är däremot osäker på TEVOns årtionde. Försökte återuppliva lumen på TEVOn men den var stendöd. Vintage förgyller tillvaron!

Subsekund och nato.

 

Kommentera