Under en promenad midsommarhelgen 2005 såg jag något som skimrade till i vägkanten. Under allt gräs och grus borstade jag fram en Certina - DS PREMIUM. Vad gör man?   
Det är väl ingen hemlighet att CERTINA grundades 1888, men att det var  av bröderna Adolf och Alfred Kurth som startade upp en urverks-, och reservdelsfabrik i Grenchen är väl inte lika känt.
Jag insåg att denna klocka kunde vara värd några kronor (och att dess ägare säkert saknade sitt ur)- så jag lämnade in den till polisen.
Pappersarbetet kring armbandsuret.
Under tre månader skulle Certinan vänta  på hittegodsavdelningen
(om jag nu skulle bli ägare till den).  
Hittegodskvittot från polisen
 (5 kr kostade det administrativa arbetet och då indirekt Certinan). 
Vad kan man säga om modellen? DS betyder Double Security och är ett koncept som kännetecknas av att boetten har förstärkts, kronan och (safir)glaset ska tåla anspänningar och testats ner till 10 bar (tåla 100 meter/330 ft). DS Podium, DS First, DS Action är några av släktingarna i familjen.
 1938 tog man namnet Certina (från latinets certus som ungefär betyder
"försäkran om/över något" (kvalitén). Sedan 1983 ingår man i swatchimperiet.

Klockan har aldrig varit på service i min ägo. Jag har inte bytt batteri så det borde vara betydligt äldre än sex år. Den har varit med på badhuset och fått utstå diverse vardagsprövningar (stötar, slag, repor, etc.)

En rejält sliten länk (vi kallar det för patina). 
Lätt att justera länken efter handleden.
Faktum är att länken krånglade en del i början innan jag ändrade fästena. Dessa lossade faktiskt och klockan åkte i backen några gånger innan jag justerade dem. Det kan ju förklara varför den förra ägaren förlorade den...

En bekymmersfri tillvaro för denna DS.
Med sina 36mm, 71 gram (med länk) och datum,  safirglas,
och shockprotection, tar den plats med "sväller" inte över på armen.

Kommentera