I avdelningen armbandsur inom släkten har det idag blivit svärmors tur att bidraga. Detta var (också) en 25-års present som hon fick av sin dåvarande man (min svärfar- han med Kungen från igår)1965. 
Efter några år tyckte hon att klockan var "liten och tunn" runt handleden och frågade den dåvarande guldsmeden på Axel Dahlströms Torg (Göteborg) om han kunde tänka sig att göra om den till ett halssmycke. För 170 riksdaler skulle transformeringen ske.
Exacta var från början ett holländskägt och sedemera
 DDR baserat företag som under fabrikatet IHAGEE/ Exacta sålde fotoutrustning och klockor.
De var kända för sina "single lens reflex cameras" på den tyska marknaden.
Efter några veckor när svärmor skulle hämta ut halssmycket hade guldsmeden kryddat priset till 370 kronor. Efter en rätt lång diskussion slutade det med att guldsmeden utryckte att "hade han sagt 170 kr så fick det väl bli så..." och svärmor såg att det nog kunde ha varit ett högre pris, men kunde nöjd betala   avtalat pris.
Från början var klockarmbandet ett svart skinnband.
Svärmor var mycket rädd om klockan och när den genomgick sin transformering använde hon "halsbandet" med andakt. För två år sedan konfirmerades vår dotter i familjen och då fick hon detta "smycke" i doppresent kvällen innan konfirmationen. 
Guldsmeden har inte lämnat några spår på boetten av klockans horn.
Däremot kan man se att fästet för halskedjan är aningen böjt åt höger.  
Jag drog upp klockan i morse och verket tickar på som aldrig förr. Det är manuellt mekaniskt verk, men jag har inte lyckats klura ut vad det är för kaliber innanför huven, eller hitta mer någon information om denna modell. Klockan har aldrig varit på service, om vi bortser från transformeringen. Det är helt enkelt dryga 46 år av enastående hantverk. Nu får den vila upp sig efter all uppståndelse idag.
Ett halssmycke kan ha många funktioner. 
Kommentera