Insåg i början av sommaren att jag inte hade något fickur. Jag beslöt att testa lyckan i antikhallarna i Göteborg. Den dag jag behagade besöka templet så hade Beso stängt.

There is a star on the crown.

Men skam den som ger sig en regnig fredagseftermiddag i juni. Ett ögonlock från Beso ligger Moneta. I skylten såg jag ett antal fickur som slogs om min uppmärksamhet.

Tableshot av lepineur

Jag hade ett 50-tal ur att välja mellan och detta låg i mellanprisklassen. Eftersom det gjordes så många miljoner fickur är det inga bekymmer att få tag på dem i prisklasser från några 100 kr och uppåt.

Ornamenterad bakboett.

Eftersom jag är torsk på urverkens ljud så är fickur perfekta. Ingen med normal hörsel(och då menar jag INGEN) kommer undan. Det är en fröjd för örat och framkallar ett meditativt, hypnotiskt tillstånd hos mig.

Mitt under fotograferingen behagade glaset ramla ur sitt fäste(som lagades).

Av de olika modeller för fickur(savonette, mormorsur, sjuksköterskeur, nyckelur) som finns så är detta ett lepineur. Speciellt med dessa är att sekundvisaren sitter separat (här ovanför klockan 6) samt att uppdragskronan sitter ovanför klockan 12. Jag tycker om urtavlan och det faktum att den har 12/24h ditmålat.

Avance-retard.

"Avance- retard" används för att kunna ställa in gången så den antingen går fortare (avance) eller långsammare (retard). Att komplettera med rätt sorts kedja är viktigt så man inte tappar bort sitt fickur. Jag återkommer i ämnet fickur/kedjor.

Pocketwatch on the stand.
Ornamentering av innerboett.
Protected Lepine.

Att ha ett fickur förr i tiden var en maktfaktor(hade man koll på tiden hade man koll på folket). Idag är det iPhone(eller andra Androidbaserade mobilers klockor) som gäller. Mitt tips är att lägga några kronor på ett fickur- så kan du känna historiens vingslag!

Kommentera