För några veckor sedan började TTF använda Instagram. Det var där jag såg denna skapelse för första gången. Och blev förstås nyfiken. När jag insåg att det var en pågående klockprocess så drog jag iväg ett mail och förklarade att jag (och säkert en och annan läsare!) gärna vill hänga med på resan.

Den första photshopskissen av urtavlan.
Bakgrund: Designteamet bakom detta heter Oskar Gydell och Jonathan Belvér och startade i slutet av 2011. Det gemensamma intresset för klockor har hela tiden funnits där och när det i november 2012 fanns möjlighet att välja projekt, vem man kunde arbeta med och vad som skulle designas så var bollen i rullning.
Moodboard: Tanken att att framkalla en känsla för endure
Material: "Premissen var att det som togs fram skulle komma att tillverkas till största del i polymera material, dvs. plaster samt att det skulle finnas elektronik samt ett interface".
En av otaliga skissfaser.
"Vi såg här chansen att ta tag i våra klockdrömmar och ta fram en klocka som mötte kraven i uppgiften men samtidigt var tilltalande för den tilltänkta målgruppen", säger de båda.
Loggan på ytterhuset.
Designen: endure är en ABC klocka, dvs har funktionerna Altimeter(höjd), Barometer, Compass. När jag såg endure första gången blev jag riktigt imponerad över hur själva boetten, glasringen och även delar av urtavlan gick i olika nyanser av svart.
Loggan till Gydell&Belvér Watches.
Båda de vita tim- och röd/vita minutvisarna blir en riktigt tuff kontrast till urtavlan. Arabiska siffror på 3-6(under digitaldisplayen)-9 med index på 12 känns riktigt bra för ögat. Armbandet ser grymt snyggt ut.
endure i sin prakt.
"En specifik detalj som vi gjort på klockan är att kompassringen/sekundvisaren ligger ytterst och funkar under normalanvändning som en flytande sekundvisare, men kan även visa ”heading” men också world time (indikatorn ”WT” på kompassringen)."
Skisser som återspeglar olika stadier av formtänk.

"Klockan är solcellsdriven vilket gör att livslängden blir längre samt att miljöpåverkan massivt mindre då man inte behöver byta batteri."

Frontshot

endure bjuder på lite överraskningar som t.e.x Jonathan bodde i många år i Boston, USA och därför finns ”BOS” med bland tidszonerna, även fast detta inte är standard.

endureloggan osar äventyr/ekotänk.
När jag använder min Suunto Core Light Black saknar jag inte direkt någonting i funktionsväg. Men jag tycker efter några års användande att den ser rätt tråkig ut. Det verkar som endure är på rätt spår. Att utmana äventyrs och upptäckarandan hos en ofta medveten grupp outdoor/actionsportare, eller andra vanliga dödliga klockbärare borde inte vara omöjligt. Att blanda formspråk och kvalité är inte det lättaste men klarar man av det så kan det nog locka flera intressenter(investerare/köpare).
Glasring och urtavla.
För att vara ett projekt är endure något som slår an en ton hos mig. Det är självutlämnande och vågat. Klockor är inte direkt mainstream- även om det alltid funnits och kommer att finnas samlare/intressenter med välfyllda plånböcker är klockindustrin svår att ta sig an som oberoende klockproducent.
Skisserna från olika formstadier har inspirerat slutprodukten.

När jag började denna klockblogg hade jag hoppats på att kunna följa just en sån här oberoende klockprocess. Det vi får se här är en början av G&B Watches arbete med sitt projekt endure. Hur det går med klockan och om den börjar produceras hoppas vi kunna följa här. De har redan andra modeller i tankarna...

 

Tidiga "linedrawings". Grundformerna av endure finns redan där.

Alla bilder som använts är G&B Watches. Följ dem på Instagram.Vill du som läser komma i kontakt med G&B Watches, för att använda bilder eller få mer information, maila i så fall: jonathan_belver@hotmail.com, eller oskargydell@hotmail.com.

endure ABC.
Kommentarer