Fabergé: Bordsur (utropspris 320.000kr, auktionsnr:1) med en proveniens som heter duga! Henrik Wigström(f.1862) var produktionschef från 1903 till "the bitter end" och flyttade sen tillbaka till Finland(d.1923). (Foto Kaplans.se)

På lördag är det dags för klockkvalitén på Kaplans. Att köpa klockor på auktion är förstås inte helt okomplicerat. TTF passade på att prata med Tony Frank, chef för klockvärderingen på Kaplans Auktioner för att få lite råd och tips.

Longines: Bordschronometer(utropspris 9500kr, nr:87) (Foto: Kaplans.se)

- Det är lite av en show att vara på plats under just klockkvalitén. Det är samlare, handlare, folk som bara "ska ha just det uret" och folk som ger bud via telefon. Det brukar vara fullt i salen, berättar Tony.

Linderoth: Väggpendyl (utropspris 6900kr, nr:39) Höglund som omnämns var Kungliga Vetenskaps Akademins urmakare. (Foto: Kaplans.se)

När man pratar om de märken som står sig bäst är det inte helt otippat: Patek Philippe, Omega, Rolex, Jaeger Le Coultre, IWC m fl. Klockbranschen är konservativ och äldre mekaniska herrur går bra på andrahandsmarknaden.

Rolex: DD "Stella"(utropspris 69000kr, nr:71). Italienska samlare tyckte att urtavlorna glittrade i ljuset och gav intrycket av lysande stjärnor (it:Stella/Stellina). I början av 70-talet tillverkade Rolex urtavlor av flerskiktad lack i olika färger. (Foto: Kaplans.se)

- Det är förstås utbud och efterfrågan som styr prisbilden. Att förbereda sig genom att läsa katalogen och skaffa sig en överblick är alltid bra. Det går att registrera sig och lägga bud innan själva auktionen- om man av olika anledningar inte kan vara på plats, säger Tony.

Rolexbok: tryckt i 600 ex, 1944 signerad av Hans Wilsdorf 1946.(utropspris 2400kr, nr 107) (Foto: Kaplans.se)

Funderar du på att utöka din samling ytterligare? På torsdag fortsätter TTF att syna klockkvalitén i sömmarna, och prata mer med Tony Frank.

Longines: Comet (utropspris 3300kr, nr:51).  Minuterna markeras av en prick och timmarna av en bred pil på två roterande skivor- de ger intrycket av att flyta ovanpå urtavlan, sk. Mystery Dial. Comet tillverkades i många olika färger varav röd urtavla av många anses vara de mest sällsynta. (Foto: Kaplans.se)

Alla bilder är tagna från Kaplans katalog för Klockkvalitén. Följ gärna TTF på instagram, facebook eller Twitter!

Kommentera