För att få lite perspektiv över de stora klockfabrikaten så finns det en rätt bra liknelse som jag hörde berättas för mig. Ser man det som ett gammalt europeiskt hov så vore :

 • Patek Phillipe (Kungen)
 • Vacheron Constantin (Drottningen)
 • Jaeger LeCoultre (Premiärministern)
 • Rolex (Riddaren)
 • Breguet (Kungens far)
För oss vanliga dödliga är dessa klockor oftast ögongodis, men de har alla bidragit till att föra klockindustrin framåt med innovativt tänkande och vidareutvecklingar av urverk och design. Beroende på sitt intresse kommer man säkert att göra sin egen lag-, samlaruppställning. Tycke och smak behöver inte nödvändigtvis bero på prislappen men bra beståndsdelar och tekniskt kunnande är ofta dyrt.
  Ett gammalt fickur "Örnsköld" med 15 rubiner.
  Har tänkt renovera upp det (lämna in det alltså- inte gå loss på det själv!)

  Tänkte dra en liten parallell mellan gammalt och nytt och då kan fickuret (gammalt) och digitaluret (nytt) vara bra exempel. 
  Charmen med fickur är att de känns historiska och de går att komma över väl fungerande i olika prisklasser. Många av de större klockfabrikaten gör nya fickur. 

Knokk (göteborgsbaserat streetfabrikat)

Hittade ett inplastat digitalur hemma. Likheterna med stoppuren man hade på gympan under sin skoltid finns där. 


Även om det är långsökt så har vi här tidtagarur
Knokk vs. Örnsköld (Nytt och Gammalt)

Att se någon röd tråd mellan dessa två klockor kan kännas avlägset, kanske lika avlägset som att jämföra dessa rätt okända fabrikat med exempelvis Patek Phillipe, eller Vacheron Constantin. Men jag gillar ändå charmen på dessa i all sin enkelhet. Någonstans är ju ändå sekunderna och minutrarna lika långa oavsett århundrade.

Kommentera