Släktklenod från 1974 har grävts fram ur gömmorna.

I avdelningen klockor som får alldeles för lite handledstid så kvalar denna släktklenod in på listan. Originalarmbandet till klockan var i stål och skavde rejält oavsett hur länken justerades. Därför bytte jag i början av 2000-talet till ett krokodilarmband från Condor (jag har ingen aning om var jag lagt det som kan vara originalet) som fortfarande sitter på.

Centrumsekund och datum samt "hack"sekund "hacksecond"
är de komplikationer som finns. 36 mm, ca 8 mm hög
och 57 gram(med armband).

Jag var nyfiken på vilken kaliber som satt i Omegan, så det var bara att skruva upp boetten. Luppen kom väl till användning och på Ranfft kunde kaliber 1030 lätt hittas.

Bakboetten pryds av Omegas logga. (Jag har inte gjort revan!)

Att det stod mycket matnyttig information på bakboettens insida underlättade, men på vänster sida kl 9 och på höger sida kl.4 kunde jag se knappt märkbara ingraveringar(framförallt 440/e vid kl.4) Vad nu det kan innebära? Någon?

Bakboettens insida är full av information
 (serienr, ref.nr, samt diverse stämplar).
Jag är ganska säker på att ingen service har gjorts på klockan innan den hamnade i min ägo. Jag har haft den i 17 år och den har använts mycket under vissa perioder för att sedan sova sin törnrosasömn. Den drar sig inte nämnvärt så det får väl bli en helservice inom en snar framtid.
Första boettöppningen på 38 år!?!
Dammet längs ned verkar fullkomligt rimligt om detta stämmer.
 Riktigt dammig längs boettringens kant. En mindre rengöring gör kanske inte verket rättvisa men kan just nu vara bättre än inget.
Caliber 1030, manuellt verk med 17 juveler som tickar hela 28.800 vph
(vibrations per hour, 8 svängningar/sek).
Gångreserv på 45 h.
Något bättre blev det efter att det värsta dammet/smutsen avlägsnats. Smeknamnet "fastbeat" har den fått för den manuella uppdragningen till kalibern och att den slår 28.800 vph. Vilken anses vara ett högt antal slag. I vanliga fall hade 21.600 vph varit mer normalt för ett manuellt mekaniskt ur från den här tiden. Drygt 38 år på nacken har satt sina spår, men jag kommer att hålla bättre uppsikt på den framöver- jag lovar.
Wristshot utomhus på 38-åringen.
Kommentera