Året var 1964 när min svärfar fick sin 25-års present, eftersom hans mor ansåg att endast det bästa var gott nog föll valet på denna ROLEX. Det visade sig att denna uppvaktning var en(dast) delbetalning av uret på 65 kr, efter det fick min svärfar vackert åka in till stan nästföljande 11 månader och betala resten själv. I Kungspassagen låg A.S.U (Aktiebolaget Svenska Urdepoten) där klockan var inhandlad- A.S.U hade under den tiden en del inflytande i dåtidens klocksverige.

ROLEX var mycket populärt bland piloter i England under 1930-40 talet för sin pålitlighet /vattenskydd. Under "Slaget om England" använde många piloter märket. Efter kriget lät Hans Wilsdorf (ROLEX grundare) göra modeller som Air Tiger, Air Lion, Air Giant och förstås Air King lite som en hyllning till dessa tappra piloter.
I början av 80-talet fick svärfar problem med originallänken och beslöt att köpa en ny länk (och lade det trasiga originalet i en liten burk i en köksskåp- för att aldrig mer återfinnas). En av expediterna fick nys om "den-borttappade-länk-historien"och utropade vid något tillfälle när svärfar besökte A.S.U "Här kommer han som slänger guldlänkar!" Originallänkar är dyra och svärfar har inte gett upp hoppet om att länkfrågan någon dag ska få sitt svar. Ersättningslänken är också "guld på stål" som originalet.
Från början användes handuppdragna verk, senare uppdaterades de till Oyster Perpetual
(och blev automatiska som detta) Denna modell har inte dag/datum.
Inför en greklandsresa funderade svärfar på att sälja klockan för 2 500kr. en samlare hörde av sig och sade sig inte kunna ge mer än 2 000. Svärfar sålde inte men greklandsresan blev ändå av. Efter ett år hörde samlaren av sig igen och då kunde han tänka sig att ge utgångssumman. Inte heller denna gång bytte klockan ägare.
Kolla in "Kronan på Kronan", klockans storlek är 34 mm (vilket fortfarande anses vara den traditionella herrstorleken, medan midsize är 31mm. På senare år har oversized varit ett mode- nu börjar en del tillverkare söka sig tillbaka till ursprunget.
För två år sedan var Kingen på helservice för första gången på fyrtiofem år. För en klocka som använts (och används fortfarande) så gott som dagligen i ur och skur sedan 1964 så talar vi fyrtiosju år av lång och trogen tjänst.
En Kung kikar fram.

Kommentarer