När man inte orkar eller hinner vrida upp sina egna klockor finns det svar på tal. Istället för att låna ut sina automatiska klockor till vänkretsens handleder så kan man googla uttrycken "watchwinder", eller "Uhrenbeweger" så öppnar sig en ny värld. Det finns en hel del att välja på några knapptryckningar bort (i prisklasser från några hundra och uppåt- och då menar jag högt uppåt på skalan). När väl valet är avklarat och makapär(en/erna) har nästlat sig i hemmets lugna vrå gäller det att hitta en bra placering. 
Iögonfallande placering, eller gömd!?!
Kan man använda klockuppdragaren till alla automatur? Svaret är väl att det går till de allra flesta modeller, men det finns vissa riktlinjer att följa så inte verket ansträngs för mycket. För de automaters urverk som ex. ETAs 28- serie så behövs ca. 650 varv per dygn. För ett annat av de mer välkända ETA/Valjoux verk så är det ca. 800 varv medurs/sols. 
Är man osäker om sitt verk- styr kosan mot närmsta uraffär så kan du få hjälp.
Plugga in kontakten, välj riktning och starta tidsmaskinen!
Conrad.se har några sorter, detta är (Time)Tutelary.
En timmes roterande och tre timmars vila,
som sedan repeteras i det oändliga.
Det finns en winder för alla smaker. Design, funktionalitet, (o)ljud från motorn är prioriteringar man får ta ställning till. Återigen placering i skåp, eller bokhylla med ett bra underlag, kan dämpa en del (motor)ljud. Sen slipper man kommentarer - för det får man. Att ha en köksmaskin, som en blender, kaffebryggare, eller vattenkokare framme är det inget som folk lägger märke till eller ifrågasätter- pröva ställa fram en winder så får ni se! 
Det jag har märkt i efterhand är att klockarmbanden inte får
vara för tjocka, eller långa för då halkar  klockan runt i
windern varje varv. Fixerar man klockan ett gummiband
så sitter den som en smäck! 
Mer traditionell förvaring kan se ut så här. Skydd mot damm och repor är fullständigt! 
Förvaring av quartz-, eller mekaniska manuella klockor finns
också i olika former.  Boxar, etuier i olika storlekar och
design även resevarianter av dessa och givetvis finns de på nätet.
Håll era godbitar på plats när de inte används! 
To serve and protect! : )

Kommentera