Doublé möter stål.

Vintageur är ofta bra traditionsbärare. Jag har länge gillat Zenith och denna Sporto (från 1970) är ett gott exempel. Sporton som modell slog igenom på mitten av 50-talet och det sägs att den skulle vara
Zeniths svar på Seamastern. Zenith grundades 1865 av Georges Favre-Jacot (ägs numera av LVMH, Louis Vuitton, Moët et Chandon och Henessy sedan 1999) i Le Locle (Neuchâtel), Schweiz där det fortfarande ligger.

Originalbandet håller ihop fortfarande...

Manuell uppdragning med ett 17 stenars verk(kaliber 2552) av riktigt god kvalité tickar denna slitvarg på. Helt klart jämförbar i fråga om verkets kvalitét med Omega, IWC, JLC och Rolexs manuella verk. Zenith tillverkar fortfarande sina verk "in-house", och har vunnit över 1500  (precisions)utmärkelser fram till idag.

Fabrikatet på spännet.

Bandet är insmort så att inte skinnet ska spricka sönder efter 42 år. Klockan sitter som gjuten när originalbandet används, men det känns aningen pråligt till vardags. Jag testade med ett nato och är mycket nöjd med resultatet.

35mm x 35 mm x 32g. Boettten är något ovalare mot luggarna.
Centrumsekund med datum mellan 4& 5.

Zenith är märke som jag börjat intressera mig för och är lite impad av deras högpresterande verk El Primero. Den första automatiska kronografen med El Primero lanserades 1969 som gjorde 36.600 beats per hour (bph) (5 hz) och kunde "mäta tiden" ner till en 1/10 sekund, dvs 10 svängningar i sekunden. Sportons maskineri ligger på det mer traditionsenliga 28.800 bph (1/8 sekund).

Natoanpassad.
Gångreserven har jag inte rikigt lyckats lista ut än. Men fullt uppdragen så tickar verket på i några dagar. Sporton drar sig inte och håller tiden minutiöst (svårt att inte använda tidstermer). Har du någon gammal vintage som väntar på lite vristtid- så är det bara att plocka fram och använda! 
Kommentarer