Om man ska jämföra de kända klockmärkena med en europeisk konstitutionell monarki burkar man säga att Patek Philippe är kungen, Jaeger LeCoultre är premiärminister, Rolex är riddaren, Breguet kungens far och Vacheron & Constantin är drottningen.

Vacheron & Constantin grundades 1755 av Jean-Mark Vacheron i Genève i Schweiz och 1770 hade företaget skapat den första komplikationen, vilket innebär en funktion i ett ur utöver att kunna visa timmar och minuter. Bara nio år senare så skapade även Vaucheron de första motordrivna visarna.

År 2003 såldes ett fickur ref. 57260 av Vacheron & Constantin som tidigare ägts av Egyptens kung Fouad I för hela 31 miljoner kronor hos Antiquorum och blev då ett av de dyraste fickuren som sålts på auktion.

 

Men åter till veckans stundande auktion då en Vacheron & Constantin ref. 4178 från cirka 1948 kommer att säljas hos Göteborgs Auktionverk. Uret i 18k roséguld, både boett och länk, är i originalskick och har endast haft en ägare sedan det köptes.

Produktionen av ref. 4178 började 1940 och fortsatte till och med 1960-talet. Uret som utmärker sig med sina droppformade skänklar gjordes i gult guld, roséguld, rostfritt stål samt i stål och guld.

Uret som säljs hos Göteborgs Auktionsverk hittar du här.