Ni ställer just nu ut på Antikmässan, hur är det?

Det är alltid roligt att ställa ut på Antikmässan i Älvsjö, det är en bra mässa med en bred och intresserad publik. Många av besökarna är tillresta och kommer från andra delar av landet.

Hur skulle du beskriva den svenska antikmarknaden?

Det händer saker hela tiden. Marknaden befinner sig i ständig utveckling. Trots att en antikhandlarkollega brukar säga att vi säljer helt osäljbara saker, lyckas vi ändå få i väg ett och annat kulturföremål. Många tror att det inte längre finns några samlare, men det gör det även om samlandet har förändrats. Idag finns det ett bredare intresse för antikviteter och intresset för det moderna och det riktigt gamla kan bo i en och samma kropp.

Knutssons Konst- och Antikhandel finns både i Vänersborg och i Stockholm, hur är fungerar det?

Väldigt bra, det har resulterat i att vi har kunder från norr till söder. Vi har till exempel en dam som kommer i slutet av varje månad när lönen har kommit. Ibland har hon sparat lite extra så att det räcker till ett Äpple av Ingeborg Lundin eller ett hänge av Wiwen Nilsson. Det är många med henne som är spridda runt om Sverige som kommer och handlar med jämna mellanrum. Det är väldigt roligt!

Var hittar ni alla föremål?

Överallt. Vi söker med ljus och lykta.

Hur många timmar spenderar du i bil varje vecka?

Alldeles för många. Jag snittar nog på 14-20 timmar i veckan.

Vad letar du efter just nu?

Jag är alltid på jakt efter bra Wiwen Nilsson-föremål och kulturföremål från 1500-1600-talen.

Hur är det att vara antikhandlarson?

Ha, ha.... Jag har väl mer eller mindre blivit intvingad i yrket. Det har sina fördelar att ha det inom familjen, det en bransch som inte är helt lätt att ta sig in i. Genom att jag har farsan är det mycket som jag förstås har fått gratis. Kunskap, kontakter och inte minst känslan. Det är svårt att sätt fingret på det. Den inarbetade känslan gör att man vet hur det ska se ut.

Vad tycker du att varje hem bör innehålla?

Ljusstakar! Och konst till väggarna. Det finns en föreställning om att konst är dyrt. Men bra konst behöver inte kosta mycket. Ett kopparstick i en fin gammal ram eller en etsning kan man nästan få för hundralappar. Det gapar ofta tomt på väggarna hemma hos folk och detsamma ser man i inredningsreportagen.

Hur har du det själv hemma?

En hel del danska möbler. Just nu är vi mitt inne i småbarnsperioden vilket sätter sina spår och som gjort att jag tagit det säkra före det osäkra och plockat bort konstglaset av Claes Uvesten och Kjell Engman. I konstväg finns det lite av varje, dels etsningar av vår lokale konstnär Holger Karlsson, men också torrnålsgravyrer av Axell Fridell och målningar av Torsten Esbjörnsson.

Vad pratar ni om vid middagsbordet?

Inte om antikviteter som man skulle kunna tro, utan mest om barnen.

Vad gör du gärna en ledig söndag?

Paddlar kajak, helst på Västkusten i närheten av Lysekil.

Antikmässan har öppet söndagen 15 februari kl 10-17.