Här kommer en blogghälsning från en Rolex-befriad och rånad Carl Jan. Händelsen gick fort och kvickt, och var över på någon minut. Polisen skötte sig excellent och jag har lagt detta väldokumenterade rån bakom mig.

Rosétrenden vi talade om för några veckor sedan fortsätter även bland de mousserande vinerna vi hittar på systembolaget. När det kommer till att göra mousserande roséviner finns två varianter, den första är att som vid stilla roséviner skilja juicen från skalen då vinet fått rätt färg. Den andra är att helt enkelt blanda i lite rött vin i det vita vinet innan vinet får sin mousse (kolsyra). Jag har denna vecka valt ut två mousserande roséviner där den första är ett utmärkt aperitifvin och det andra passar utmärkt till såväl grillade skaldjur som risotto.

NV Pata Negra Brut Rosado nummer 7676 på Systembolaget

Veckans första mousserande rosévin är en Cava från Spanien. Cava är den spanska varianten på ett vin som likt champagne fått en andra jäsning på flaska. Detta vin är gjort på druvorna pinot noir och trepat och har legat 12 månader på sin jästfällning innan degorgering. Degorgering är när jästproppen som bildats under den andra jäsningen på flaskan skjuts ut och flaskan får sin riktiga kork.

Doft: Ren bärig doft med inslag av syltade jordgubbar, krämig nougat och riven muskot.

Munhåleupplevelse: Knastertorr med hög fruktsyra och mängder av blodapelsin och syltade jordgubbar.

Alkohol: 11,5 %

Pris: 69 kr

2010 Rotari Rosé nummer 7701 på Systembolaget

Veckans andra bubblande rosé är en Metodo Classico rosé från norditalien, Metodo classico är Italiens namn på champagnemetoden. I det här vinet hittar vi druvan pinot noir och en mindre del av druvan chardonnay vilka efter vinifiering har lagrats på sin jästfällning i hela 36 månader innan det degorgerats. Vinet passar utmärkt på egen hand eller till såväl gratinerad hummer, halstrade pilgrimsmusslor med en blodgrapefrukt- och fänkålssallad som till en stor skål med räkor.

Doft: Ren inbjudande doft med mängder av färska röda bär som hallon och smultron följt av solmogen blodapelsin följt och en lite nötig brödighet.

Munhåleupplevelse: Torr med krispig fruktsyra och söta mogna röda bär med en lite örtig och brioche osande finish.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 109 kr

http://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/rotari-770101

Önskar Er ett härligt veckoslut.

I Saxån har häggen slagit ut och syrenerna knoppas, och kung liljekonvalje av dungen skänker livet en avstressande poetisk tillvaro.

Med vänliga hälsningar,

Carl Jan Granqvist