Tajans street art-auktion den 1 oktober bjuder på verk, i prisklassen 930 - 327.000 kronor, skapade av vår tids stora gatukonstnärer så som Banksy, Mr. Brainwash och Shepard Fairey.

Sju verk av Banksy finns representerade på auktionen däribland hans symboliska verk Grin Reaper, 2003, föreställande liemannen med ett ansikte i form av en smiley, sittandes på en klocka. Det är en unik print tryckt på silverpapper med ett utrop på 327.000 kronor.

 

Mr Brainwashs verk "Freedom kiss" känns kanske igen. Motivet kommer ifrån Madonna och Britney Spears uppmärksammade kyss på MTV-galan 2003, som dels skapade kritik för att vara provokativ, dels sågs som ett finger mot homofobierna. Året därpå ville Madonna att Mr Brainwash skulle designa hennes skivomslag till albumet Celebration med denna bild. "Kyss-skandalen" tycktes nu snarare ha varit en ren marknadsföringsstrategi, något som Mr Brainwash inte uppskattade. Detta verk har därför antagit formen av en streckkod som symboliserar den mer kommersiella sidan av konstvärlden där stjärnorna får fungera som en ren konsumtionsprodukt, vilket är hans bild av vår samtid. Verket är signerat med "Livet är underbart" och medföljer gör ett äkthetsintyg från konstnären.

 

"Flag" av Shepard Fairey har förvärvats till säljaren direkt från konstnären själv och skapades i en upplaga om tolv exemplar. Motivet är delvis inspirerat av Jasper Johns, då flaggan är en av de mest kraftfulla symbolerna i det amerikanska samhället även om Fairey låtit ironisera över den här. Stjärnorna är nämligen fyllda med motstridiga symboler, däribland Yin och Yang, som är både hoppfulla och skrämmande och där Fairey menar att en värld med inre motsättningar och religiösa skillnader snarare är att betrakta som en rikedom.

 

Se hela katalogen med street art hos Tajan här!