Enligt Knight Franks lyxinvesteringsindex har konst liksom flera stora samlarområden ökat betydligt mer än index de senaste åren. Bilar och mynt är det som stigit mest under det senaste året tillsammans med konst. Sett över tio år har samlarbilar stigit med hela 496% mot index som ligger på 206 under samma period. Ett exempel är senast förra veckan då en Ferrari 290 MM från 1956 såldes för motsvarande 239 miljoner kronor klubbades hos RM Sotheby´s.

På samma auktion såldes Janis Joplins gamla 1964 Porsche 356 C 1600 SC Cabriolet by Reutter för 1 760 000 dollar. Vilket gör bilen till den dyraste Porsche 356 någonsin såld på auktion.

Det som gått sämst av auktionskategorierna enligt Knight Franks lyxinvesteringsindex är antika möbler som senaste åren sjunkit med -6%, och utslaget på en tioårsperiod är siffran ännu sämre, nämligen hela -28%. Man kan ju välja hur man vill se det, som jag ser det, är det en tydlig köpsignal.

Prisutvecklingen för vin tycks däremot att ha satt sig jämfört med tidigare år, då framför allt den kinesiska marknaden shoppade som aldrig förr.

När det kommer till konst såldes världens två dyraste verk under året. Inget som förvånar i en tid då modernt och samtida måleri verkar kunna bli hur dyrt som helst. Konst som har haft en god prisutveckling under det senaste decenniet kan stoltsera med en prisuppgång på 239 procent.

- Konstverk som är nya på marknaden kommer även i fortsättningen gå för höga priser medan verk som sålts nyligen inte kommer fånga lika mycket intresse. Våra klienter börjar bli försiktigare och intresserade av det mer prisvärda mellansegmentet, säger Celine Fressart på konstrådgivningsfirman 1858 Ltd till Knight Frank.