Barnebys har anordnat en resa genom Loftys världsomspännande konstutbud. Följ med!

Vårt första stopp är Israel. Den israeliske skulptören Yaacov Agam är världsberömd för den inverkan han har haft på den optiska och kinetiska konsten under 1900- och 2000-talet. Han föddes i Rishon LeZion 1928 och blev tillsammans med konstnärer som Alexander Calder och Pol Bury ledande inom kinetisk skulptur efter att ha deltagit i utställningen Le Mouvement på Galerie Denise René 1955.

Agam är mest känd för sina skulpturer på allmänna platser som kan ses bland annat i Paris, Tel Aviv och New York.

2009 blev blev ett verk av Agam det dyraste av en israelisk konstnär som sålts på auktion. Konstverket 4 Themes Contrepoint såldes då för 2,7 miljoner kronor hos Sotheby's i New York. Bara ett år senare krossade hans verk Growth, som ställts ut på Guggenheimmuseet, sitt utropspris på 1,2 - 2 miljoner kronor när det såldes för 5,7 miljoner, också det på Sotheby's. Du hittar fler slutpriser för Yaacov Agams konstverk här.

Resan fortsätter mot Storbritannien och England. Paul Wadsworth föddes i Cornwall på östkusten. Han är mest känd för sina landskapsmålningar av den brittiska kusten sedan han anlitades av butiksjätten Marks & Spencer för att måla landskap till skyltfönstren till deras berömda butik i London. Han har ställt ut och rest världen över, särskilt i Mellanöstern. Detta färgsprakande verk är influerat av hans resor i Indien och i Mellanöstern.

I Japan hittar vi den samtida konstens färgkung, Takashi Murakami. Murakami är en mästare på samarbeten och hans färgstarka verk har prytt handväskor från Louis Vuitton, skor från Vans, skidkort och till och med Kanye Wests album Graduation.

[youtube id="6CHs4x2uqcQ"]

2008 såldes Takashi Murakamis My Lonesome Cowboy (1998) till det otroliga priset av 125 miljoner kronor hos Sothebys, vilket gjorde det till det dyraste av Murakamis verk som sålts på auktion. Fler slutpriser för Murakami hittar du här.

Vi ska tillbaka till England, men bara för att mellanlanda innan vi beger oss mot New Mexico. Dorothy Brett föddes i en aristokratisk familj och tog danslektioner tillsammans med prinsessan Beatrices barn under tillsyn av drottning Victoria.

Hon studerade vid Slade School of Art i London mellan 1910 och 1916, där hon hamnade i kretsar bestående av prominenta konstnärer och författare som D.H. Lawrence, Virginia Woolf och George Bernard Shaw.

1923 anordnade D.H. Lawrence en middag som han kallade "den sista måltiden". Han hade besökt konstmecenaten Mabel Dodge Luhan i Taos tidigare samma år och var fast besluten att övertala sina vänner att flytta med honom till New Mexico. Dorothy Brett var den enda som följde med Lawrence och hans fru Frieda när de flyttade 1924.

I Taos blev Brett, Frieda Lawrence och Mable Dodge Luhan kända som "the three fates". Brett målade scener med Puebloindianer under några år men uppmärksammades av samlare och museum först när hon började utforska mytiska teman. Hon levde i Taos för resten av sitt liv och blev amerikansk medborgare 1938. Hon kämpade mot fattigdom under den senare delen av sitt liv men var en omtyckt lokalkändis i Taos.

Sista anhalten på resan är i Cincinnati, Ohio där popkonstnären Jim Dine föddes 1935. Dine rönte sina första framgångar i konstvärlden när han 1959 deltog i Claes Oldenburg och Allan Kaprows "Happenings". Det var en kaotiskt konstföreställning som stod i kontrast till expressionismens allvarliga och stillsamma stämning som då var populär i New York.

1961 ställdes Dines konst ut tillsammans med verk av Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Edward Ruscha med flera i utställningen "New Paintings of Common Object", anordnad av Walter Hopps på Norton Simon museet. Utställningen är historiskt ansedd som platsen för den amerikanska popkonstens födelse, eftersom det var den första utställningen av popkonst i USA.

2008 presenterade Jim Dine en nio meter hög bronsstaty av Pinocchio med titeln "Walking to Borås" i Borås. Skulpturen är placerad i en cirkulationsplats och är konstnärens egen tolkning av berättelsen om Pinocchio.

Vill du fortsätta resan? Här hittar du alla objekt hos Lofty.