1. Lust for life (Han som älskade livet, Vincent Minelli, 1956).

Lust-for-LIfe-vanGogh--500x215 Lust-for-LIfe-vanGogh--500x215

Biografifilm om Vincent van Gogh i klassiskt Hollywoodstuk där Vincent Minellis känsla för färgsprakande musikalkulisser byts ut mot målarens motiv insvepta i Technicolor. Kirk Douglas är kanske inte den mest porträttlika uttolkaren av konstnären, men helt klart oförglömlig i egen rätt.

2. National gallery (Frederick Wiseman, 2014).

Bild via www.nicologallio.com Bild via www.nicologallio.com

Har du aldrig haft tålamodet för Londons National Gallery är dokumentärfilmaren Frederick Wisemans tre timmar långa rundtur garanterat inget för dig. Men för den tålmodige, konst- och filmintresserade är filmen ett måste.

3. Loving Vincent (Dorota Kobiela & Hugh Welchman, 2017).

[youtube id="CGzKnyhYDQI"]

Bland alla filmer som gjorts om konstnärer i allmänhet och om Vincent van Gogh i synnerhet sticker fjolårets Loving Vincent tveklös ut. Inte minst filmtekniskt. Det är den första oljemålade animerade spelfilmen, och varje bildruta har handmålats med van Goghs svårefterhärmliga teknik för att undersöka konstnärens sista dagar i livet.

4. Pollock (Ed Harris, 2000).

Bild via Quetzal Attack Bild via Quetzal Attack

Skådespelaren Ed Harris har sällan varit bättre än i sin regidebut, där han själv gör huvudrollen som en av den abstrakta expressionismens stora pionjärer: Jackson Pollock.

5. Francofonia (Francofonia - Louvren under ockupation, Aleksandr Sokurov, 2015).

Sokurovs hybridfilm är en politiskt laddad undersökning av det franska nationalmuseets öde under andra världskriget, men också om hur dess konstskatt spelat vital roll i det franska nationsbygget.

6. Basquiat (Julian Schnabel, 1996)

Bild via artspace.com Bild via artspace.com

Med Jeffery Wright och David Bowie i huvudrollerna som Basquiat respektive Andy Warhol får vi följa neoexpressionisten Jean-Michel Basquiats liv och relation med hans vän och mentor Andy Warhol i verklighetsdramat regisserat Julian Schnabel.