Mr Wade arbetade den aktuella dagen 1983 i New Yorks tunnelbana, då han uppmärksammade en bläckfiskliknande alien och ett ufo vid stationen på 23:e gatan. Alien var målad i vit krita mot svart bakgrund och signerad Keith Haring. Mr Wade tog ner verket och sålde det till en fransk samlare som i sin tur ställde ut målningen på Galería Unik de Deauville, vilka specialiserat sig på efterkrigskonst, samtidskonst och graffiti. Nu har "Alien" åter dykt upp, men denna gång hos det spanska auktionshuset Duran Subastas.

10tmag-viewfinder-slide-KIX1-superJumbo

Konstscenen i New York var under 1980-talet i sitt esse. Konsumtionen av samtidskonst ökade kraftigt med priser som nådde absurda nivåer, samtidigt som den stora konstboomen ledde till att ateljéerna inte räckte till. Allt fler konstnärer kom därför att utöva sitt måleri i det offentliga rummet vilket delvis var upptakten till grafittin. Den avantgardistiska konströrelse som allt mer kommit att dominera konstscenen från slutet av 1970-talet och in på 80-talet bestod av en nyexpressionistisk stil med mer figurativa motiv i livliga färger, där man ville ge utlopp för mänskliga känslor som oro, spänning, utanförskap och tvetydighet.

keithharing

Keith Haring (1958 - 1990) inledde sin karriär med att måla på reklamplatserna i tunnelbanan, men tillskillnad mot andra gatukonstnärer som målade med permanent sprayfärg, valde han att använda sig av vanliga kritor som gick lätt att torka bort. Haring var en del av den nyexpressionistiska eran men hade i likhet med Jean-Michel Basquiat en mer självständig roll. Hans konst var djupt personlig och präglades av de homosexuellas utsatthet under aidsepidemiens framfart.

Rent kommersiellt kom Harings konst att bli mycket framgångsrik och hans motiv trycktes bland annat upp på T-shirtar, knappar och klistermärken i samband med aidskampanjer. Hans skapelser kunde också ta sig uttryck i enorma teckenmålningar då han gärna använde sig av tiovåningsfasader som duk. I sina motiv avbildade han hoppande och skuttande figurer som trots sin "gullighet" ofta innehöll mer våldsamma inslag. Keith Haring avled 1990 i aidsrelaterade sjukdomar men hans konst lever för evigt kvar.

Keith Harrings målning "Octopus Alien with UFO" finns att buda på hos Duran Subastas, som håller auktion den 21 september. Ni finner deras auktionskatalog hos Barnebys

Taggar

Kommentera