Idag var det auktion hos Bukowskis och som alltid en god stämning i salen. Att prata konst/tipsa/skvallra med likasinnade är underbart och stundtals infinner sig även den nerv som kännetecknar varje väl genomförd auktion.

Hur som helst, under de timmar som passerar hinner en del ämnen avhandlas och idag kom bl.a. ”sättet vi handlar konst på” upp och hur relativt regional vår auktions- resp. gallerimarknaden kan te sig.

Vad som väckte diskussionen var att jag nämnde att jag åt en kund just hittat David Lachapelles populära fotografi Negative Currency för ca. 35 000 USD hos en amerikansk gallerist.  Fotografier från serien har kommit ut på både Auktionsverket och Bukowskis ett antal gånger under förra året och ropats in för mellan 300 – 400 000 kr. Med avgifter innebär det att vi i Sverige betalar nära dubbla priset.

Auktionshusen är suveräna marknadsplatser, ovärderlig för andrahandsmarknaden och kul komplement för att bredda förstahandsmarknaden.  Men kom ihåg att det är just en marknadsplats - Googla runt lite och kolla upp vilka gallerister som företräder dina favoriter, Buckan klarar sig ändå : )

David Lachapelle - Negative Currency (100 Yuan)

Kommentera