En av de vanligaste frågorna jag får(efter frågan om vilket som är mitt bästa fynd) är: Vad tror du blir nästa trend? I höst svarar jag att vi kommer återupptäcka de japanska färgträsnitten.

Precis som begåvade konstnärer runt om i Europa lät sig inspireras av de japanska träsnitten i slutet av 1800-talet, kommer våra inredningar fyllas av Kitagawa Utamaros bilder på landskap och djur. Eller Utagawa Toyokunis uttrycksfulla skådespelarporträtt .

Det var efter Japans långa isoleringstid då handeln med andra nationer varit strängt kontrollerad som bladen började spridas runt om i Europa under 1800-talets andra hälft. Konstnärer som Van Gogh, Manet och Toulouse-Lautrec tog starka intryck ochlärde sig mycket om kompositioner och hur man beskar motiven och därmed bilderna. Men även hos svenska konstnärer, som Carl Larsson och Anders Zorns tidiga måleri anar man de exotiska dragen.

 

I veckan som gick kungjordes vilka konstnärer som vinner konstvärldens nobelpris i senare i höst. Carnegie Art Award delar ut en ansenlig summa pengar till särskilt begåvade konstnärer med ett intressant konstnärskap och en genomgående högkvalitativ produktion. I år vann finländska Heikki Marila första priset om en miljon kronor, medan andra pris om sexhundratusen kronor gick till Ann Edholm från Sverige. En del av hennes dukar kan man se på Galleri Nordenhake fr o m den 6 oktober, eller hos Galleri Magnus Åklundh.

 

Jag vet, det är ingen nyhet men jag vill ändå tipsa om den dokumentärserie som SVT sänder om konst, konstnärer och konsthantverkare. Välgjorda program presenteras b l a Basquiat: The radiant child, Banksy – Exit through the giftshop, Torun - en passion i silver och Banksy – Exit through the giftshop.

För många presenteras gatukonsten ur ett nytt perspektiv i dokumentären Banksy – Exit through the giftshop. Värt att lägga på minnet när priserna bara stiger runt om i Europa på det som ofta tidigare kallats skadegörelse. När TV talar och det låter så här, då lyssnar jag. Se programen på SVT Play, om ni inte sett dem.

 

Kommentera