Kan du ditt konstnärliga alfabet? Ser man till tre av Sveriges mest folkkära konstnärer, tillika tre av de dyraste på auktion så börjar det med ABC. Åtminstone i Sverige. A står för Anders Zorn, B för Bruno Liljefors och C för Carl Larsson. ABC-målarna utgör en konstnärstrio som allt sedan slutet av 1800-talet, under det som kommit att kallas "det svenska måleriets guldålder", vunnit svenskarnas hjärtan. Alla tre uppmärksammades för sina konstnärliga talanger relativt tidigt i livet, men det stora genombrottet fick alla tre först efter att ha tillbringat en tid i Paris med omnejd. Inte minst i den svenska konstnärskolonien i Grez-sur-Loing där de hängav sig till det franska Plein air-måleriet, det så kallade Friluftsmåleriet. Mörka ateljéer byttes ut mot vackra omgivningar i flödande solljus med de naturliga motiven mitt framför de tillfälligt uppställda stafflierna.

Även om Bruno Liljefors tyckte det var så pittoreskt att han blev illamående, var det i Grez-sur-Loing flera av de tre konstnärernas absolut främsta mästerverk skapades. På Bukowskis Klassiska auktion förra veckan tangerades Stockholms Auktionsverks tidigare rekord för den högst klubbade Bruno Liljeforsmålningen genom tiderna på auktion(inflation ej inräknat).
Bruno-Liljefors_Grez_Stockholms-Auktionsverk Imorgon är det dags igen för flera toppmålningar av ABC-målarna att gå under klubban när Stockholms Auktionsverk klubbar iväg det klassiska måleriet. Bruno Liljefors Smygande räv från 1887 målade konstnären när han återvände till Grez på bröllopsresa med sin hustru Anna. Målningen ropas i 400-500 000 kronor.
Bruno-Liljefors_Katten-Jeppe_Stockholms-AuktionsverkEtt annat exempel är en oljemålning från 1884. Målningen föreställer Bruno Liljefors bäste vän och egen jaktkatt Jeppe, som följde konstnären från det han var en liten kelande kattunge till döden skilde dem åt. Målningen var troligen en av konstnärens favoritbilder med tanke på att den tillhört Fru Liljefors, innan den hamnade i en svensk privatsamling på 1940-talet. Utropet är 4-5 miljoner kronor.
Bruno-Liljefors_harstudie_Stockholms-Auktionsverk Övning ger färdighet. Idag anses Bruno Liljefors vara en av världens främsta djurmålare genom tiderna. Liljefors målade flitigt djuren från olika vinklar och i olika rörelser för att lära sig att skildra djuren i sitt rätta element. Harstudier är en underbar studie från 1885 föreställande en hare i olika rörelsemönster. Utropet är 30-40 000 kronor. Väl värda om någon frågar mig.
bruno_liljefors_Uppsala Auktionskammare 2013 Uppsala Auktionskammare ropar bland annat ut ett senare målat verk av signerat Bruno Liljefors daterat 1912, då konstnären övergått från det skira måleriet till bredare och samtidigt mjukare penselföring. Kungsörnar slår hare ropas i 300-400 000 kronor.

Anders-Zorn_Stockholms-Auktionsverk_Miss-Law Anders Zorn tog världen med storm när han målade sina porträtt i akvarell och olja. Både Stockholms Auktionsverk och Uppsala Auktionskammare har flera fina porträtt. Även om porträttmåleriet inte är det mest efterfrågade i Sverige just nu är måleriet ofta sanslöst bra. På Stockholms Auktionsverk säljs akvarellen Miss Law från 1885 med utrop 200-250 000 kronor.
Anders-Zorn_Uppsala-Auktionskammare På Uppsala Auktionskammare ropas två porträtt ut, varav den ena föreställer ett porträtt av Albert Magnus Stenbock ut för 250-300 000 kronor.
Carl-Larsson_Stockholms-Auktionsverk_Åmells_Klappbryggan-vid-SunbornsånVäl hemma i Sverige fann de tre konstnärerna sina favoritmotiv utifrån friluftsmåleriets motivkrets, men nu med nytt uttryck. I Zorns fall blev det mer naket medan det i Carl Larssons fall blev familjen och närboende till familjen Larsson i Sundborn som hamnade i allt större fokus. Ett exempel på en typisk bild från makarna Larssons älskade Sundborn är Klappbryggan vid Sundbornsån som är målad sent i Carl Larssons konstnärliga produktion med tydliga drag från den övergående jugendperioden.

 

 

Kommentarer