Ni kanske minns att jag före sommaren skrev om några av Uppsala Auktionskammares höjdpunkter. Ett av toppnumrena på auktionen var en målning av Ivan Aivazovsky som är en av Rysslands största konstnärer. Vad alla kanske inte känner till är att det rörde sig om ett ovanligt lyckat samarbete mellan två auktionshus, när man tar tillvara kundens intresse och ser till att säljaren får så bra betalt som möjligt. Det var auktionshuset Metropol som förmedlat vidare målningen eftersom man ansåg att kunden skulle få bättre betalt i Uppsala. Det hela visade sig bli en riktig solskenshistoria.

Det var i våras som en äldre man ringde upp Auktionshuset Metropol i Stockholm. Han var en redan nöjd kund sedan tidigare med resultat och service, så han undrade om någon kunde hämta lite mer, bland annat en stor gammal tavla som hans fru ärvt, och som hängt på väggen i över trettio år utan att de egentligen tyckt särskilt mycket om den. Tillsammans med föremålen följde en handskriven lapp med instruktioner om att "sälj det ni kan och skänk resten till Röda Korset".

Efter att tavlan undersökts grundligt av en rysk expert och värdering fastställts träffade Knut Knutsson från Uppsala Auktionskammare säljaren för att berätta vad han visste om tavlan. Ägaren, som inte förstått att tavlan kunde vara värd så mycket, blev mållös när Knutson rekommenderade ett utropspris på fem till sex miljoner kronor.
- ”Du driver väl inte med mig, du kan inte mena detta”, sa mannen, till Knut Knutson.

På kvalitetsauktionen den 14 juni i Uppsala såldes tavlan för 7,6 miljoner kronor.

– Vår uppgift som auktionsföretag är ju att hjälpa dig som kund att få maximalt betalt för dina föremål och ta fram rätt kanal och försäljningsform för dig. Vi bedömde att det här kunde röra sig om en mycket värdefull tavla och ett arbete med äkthetsverifiering och så vidare började, berättar Lars Åhlander, VD för Metropol Auktioner. Normalt säljer vi det mesta inom våra egna väggar, men den här gången bedömde vi att vi genom ett samarbete med Uppsala Auktionskammare skulle maximera möjligheterna för vår kund att få ett bra resultat. Ivan Aivazovsky är en av Rysslands största konstnärer och Uppsala Auktionskammares experter på ryskt måleri bedömde tavlan och Uppsala Auktionskammare skötte även marknadsföringen och försäljningen av tavlan i ett samarbete med oss, fortsätter Lars Åhlander

 

Kommentarer