Ett porträtt av Lucian Freud som föreställer societetsdamen Belinda ”Bindy”, Lady Lambton säljs på Sotheby’s London i februari. Head on a Green Sofa (1960-61) som ropas ut för 2,5 – 3,5 miljoner pund ansågs länge vara ett av Freuds bästa verk enligt konstnären själv. Det har figurerat på en mängd stora utställningar, senast på National Portrait Gallery i London och Fort Worth Museum of Modern Art i Texas.

Lucian Freud, Head on a Green Sofa (1960-61), utrop 2,5-3,5 miljoner pund

Bindy Lambton utgjorde en stor beståndsdel av Freuds liv, både karriärmässigt och privat. Vänskapen mellan konstnären och den excentriska societetskvinnan markerar ett viktigt skede i Freuds konstnärskap och pekar ut kärnan i hans dualistiska livsstil. Freud stod med ena foten i en bohemisk undre värld präglad av konstnärssjälar, vagabonder och halvskurkar och den andra i ett aristokratiskt toppskikt. Han umgicks med Ian Flemming, Noël Coward och Cecil Beaton samt deltog i Lambtons legendariska fester på godset Biddick Hall i County Durham där lejon och leoparder strövade fritt i trädgården. Genom Lambton utvidgades Freuds kontaktnät i de övre kretsarna och med hjälp av henne fick han en mängd nya uppdrag.

Bindy Lambton

Till skillnad från de storslagna och glamorösa stunderna som Lambton och Freud delade skildras i Head on a Green Sofa ett betydligt mer privat sammanhang. Målningen föreställer Lambton som ligger utsträckt på en soffa under en av de många långsamma eftermiddagar framför TV-apparaten som de tillbringade tillsammans. Med kraftfulla penseldrag framhävs Lambtons tvära ansiktsform vilket effektiviserar målningens uttrycksfullhet samtidigt som betraktaren sugs in i det starkt intima ögonblick som återges.

Lucian Freud

 

 

Kommentera