Kommer en så kommer det flera. Det var inte länge sedan Stockholms Auktionsverk bjöd ut Bruno Liljefors mästerverk Katt på sommaräng, vilken klubbades iväg till Åmells Konsthandel för 10,7 miljoner kronor inklusive provision. Läs tidigare blogginlägg här!
Bruno-Liljefors_Änder_auktion_Bukowskis-KlassiskaNu är det dags igen, men den här gången har turen kommit till Bukowskis Auktioner som har fått äran(något annat är det inte tal om) att sälja en av Bruno Liljefors främsta målningar Änder från 1887, må hända det bästa året i hela Liljefors konstnärliga produktion. Målningen som tillkom i Grez i Frankrike, där mycket av det svenskaste måleriet märkligt nog uppkom, har tidigare ingått i Thorstens Laurins samling i villa Ekarne i Stockholm. Målningen ställdes ut redan 1924 i London på Royal Academy of Arts, och i Berlin och Wien bara ett par år senare, som exempel på det bästa svenskt måleri hade att erbjuda.

Målningen visar ett mästerligt stycke av världens främste djur och naturmålare, konstnären som valde naturen som livsrum.

Kanske, kanske får vi se ytterligare ett prisrekord slås när målningen säljs imorgon på Bukowskis Klassiska auktion. Vad man än betalar så är det en bra affär. För mycket bättre än så här blir det inte...

Kommentarer