Aurthur_Boyd_Hillside "Hillside" av Arthur Boyd

Just nu pågår auktionerna av Bukowskis Moderna. Det är alltid lika spännande att se vilka föremål som attraherar köpare. En riktigt fin målning var ”Hillside” från 1976 av, den för mig okände, australiensiske konstnären Arthur Boyd. Det var fler som tyckte. Utropet på 400-600 000 räckte inte särskilt långt. Klubban föll vid 960 000 kr.

Georg Paulis Hamnmotiv med segelbåt Georg Paulis "Hamnmotiv med segelbåt"

Personligen tycker jag att Georg Paulis Hamnmotiv med segelbåt, katalognummer 55, var en pärla om än lite högt utropad, vilket auktionspubliken verkade hålla med om. Den gick tillbaka till säljaren som får njuta lite till av en härlig målning.

Enrico Baj Le Couple "Le Couple" av Enrico Baj

När jag själv arbetade på auktionshus på mitten av 1990-talet hängde det ofta målningar av Enrico Baj på vecko- och månadsauktioner med utrop som sällan översteg 10 000 kr. Idag klubbas hans verk för flera hundratusen. ”Le Couple”,  med katalognummer 272 klubbades för 250 000 kr. Som hittat, eller hur?

Olle-Baertlings_Iras_Ardak "Iras" och "Ardak" av Olle Baertling

Efter förra årets rekordnotering av Olle Baertlings ”Oga” från 1960 så har den säregna konstnärens dukar nått en ny prisnivå. Inte mindre än två målningar, katalognummer 189 och 192,  klubbades för en miljon eller mer.

Ska man våga sig på en summering så här långt är priserna varierande. Mellan miljonnoteringar och GAN-rekord syns en hel del återrop.

/Pontus Silfverstolpe

Kommentera