Claes Moser är expert på nordisk sekelskifteskonst från 1880 – 1920-talet samt nationalromantik och skandinavisk modernism från 1910 – 30-talet. Han driver även ett eget galleri i Stockholm samt ett museum med konstnären J.A.G Acke, i Vaxholm. Moser har varit expert i SVT:s Antikrundan sedan 1996 och för Barnebys avslöjar han att vi i kvällens avsnitt får ta del av en målning av Matisse, som kommer visa sig vara det högst värderade föremålet i programmets 25 åriga historia.

Målning av Matisse

Imorgon befinner sig Antikrundan i Sundsvall. Vad har vi att se fram emot i kommande avsnitt?

I kvällens avsnitt av Antikrundan befinner vi oss i Sundsvall och höjdpunken för min del var att jag där och då får vara med att värdera en målning av konstnären Matisse. Denna målning kommer senare visa sig vara det dyraste föremålet som någonsin förekommit i programmets historia.

Kan du berätta mer om denna målning samt hur det kommer sig att den idag finns i Härnösand?

Denna målning ingår i en donation som gjordes av syskonen Nils och Edna Qvist till Härnösands kommun på 60-talet. Syskonen donerade under sin tid ca 500 föremål av flera stora konstnärsnamn, men kommunen har sen dess inte haft så mycket tankar kring just detta verk. I enlighet med donationsföreskriften har kommunen dock förbundit sig att visa denna målning offentligt vilket har varit både positivt och till viss del negativt, då de inte varit säkra på om det verkligen varit en äkta Matisse eller inte. Idag finns denna målning på Härnösands konsthall.

Vad kände du, då du insåg att det kunde vara en äkta målning av Matisse?

Jag trodde från första början att målningen var äkta. Den har sedan tidigare varit känd men då bara genom ett svartvitt fotografi som funnits i ett arkiv i Frankrike. Då vi kontaktade Matisse-experter i Frankrike, blev de lika glada som vi, då de inte har vetat om var målningen har befunnit sig under alla dessa år, samt aldrig sett det i färg.

I framtiden skulle jag gärna låna denna målning till en utställning, det hade varit roligt att uppmärksamma den än mer!

Var den svår att värdera?

För att vara säker på att det var en äkta målning av Matisse tog vi hjälp av internationella kännare i England och Frankrike, som fick göra en bedömning.

Hur reagerade ägaren då denne fick kännedom om målningens värde?

Ja, de blev ju lite chockade när de fick veta att målningen var värd mellan 20 – 25 miljoner.

Vad gör detta verk så unikt?

Det är målat i början av 1900 – talet och tillhör den mogna perioden av Matisse konstnärskap. Matisse var tillsammans med Picasso de största konstnärerna under denna tid och jämfört med många andra konstnärer låg Matisse något före sin tid, sett till hur han målar.

Vet du hur framtiden ser ut för denna målning och om en försäljning är på gång?

Det är först och främst osäkert om de får sälja med tanke på de donationsföreskrifter som finns, vilka då säger att målningen ska visas för allmänheten.

Claes Moser

Tack Claes, nu ser vi fram emot kvällens avsnitt i Sundsvall!

Här , här och här hittar ni fler intervjuer med experterna från Antikrundan.

 

Kommentarer