Edvard Munchs målning ”Hest i Landskap” är en av flera målningar med hästmotiv som snart kommer att ropas ut på Christie’s auktion i New York. Målningen förväntas gå för ca 22 miljoner kronor, mycket pengar visserligen, men ändå inte om man tar i beaktande att Edvard Munchs målning ”Skriet” innehar förstaplatsen för världens högsta auktionspris för ett enskilt konstverk. Den såldes nämligen för hissnande 800 miljoner kronor på auktion i New York, maj 2012.

Edvard Munch, "Hest i landskap"

Men hur kommer det sig då att just Edvard Munch säljs för så höga summor. Den norska expressionistiska konstnären som gjort sig känd för sina målningar med extrema och intensiva färger och med ofta ångestladdade motiv. Hans genombrott kom med målningen ”Det sjuka barnet” och föreställer hans syster, döende i tuberkulos med deras sörjande mor sittandes bredvid. Detta var kanske Munch sätt att bearbeta sin egen sorg av systern, eftersom han skulle komma att göra ytterligare fem målningar med samma motiv. Kanske är det just hans intresse och nyfikenhet i att fånga det själsliga inre och den icke synliga verkligheten, som fångar oss åskådare. Han undersöker det komplexa i att vara människa och det vågade i att släppa kontrollen, något som känns lika aktuellt idag som då.

Edvard Munch "Skriet"

Munch har det senaste året visats i utställningar på bland annat Tate Modern i London, Thielska Galleriet i Stockholm och i jubileumsutställningen ”Munch 150” på Nasjonalgalleriet och Munch-museet i Oslo. Det stora intresset för honom håller i sig och nu väntar vi med spänning på att se hur utfallet blir i kommande auktionen i New York.

Edvard Munch "Det sjuka barnet"

Kommentera