Edgar Degas, självporträtt. Ca 1855-56. Edgar Degas, självporträtt. Ca 1855-56.
Källa: The Metropolitan Museum of Art

Den franska bildkonstnären, grafikern och skulptören Edgar Degas studera vid École des Beaux-Arts i Paris och kom tidigt att inspireras av japanska träsnitt samt av Edouard Manet.

Degas har framförallt uppmärksammats för motiven med balettdansörer, vilka avmålades i ljusa pasteller. Degas målade av dansarna i rörelsen eller genom en inblick i dansarens liv och han hade en oerhörd känsla för rörelsen i bild vilket gör honom till en av de tidigaste modernisterna. Det var just sporterna och teatern som intresserade Degas i hans motivval samtidigt som han hade en förkärlek för friluftsmåleri och ögonblicksrörelse.

Edgar Degas, Dansklassen, 1874. Källa: The Metropolitan Museum of Art Edgar Degas, Dansklassen, 1874.
Källa: The Metropolitan Museum of Art

Vid äldre ålder och sämre synförmåga började övergav Degas måleriet till förmån för skulptur men lyckades fånga rörelser även i detta utryckssätt. Degas uppfann en egen teknik kallad monotypier, en teknik som gör varje plåt unik i att den inte går att trycka mer än en gång. Dessa gick väl ihop med Degas snabba och levande penseldrag.

Edgar Degas finns representerad på bland annat Louvren i Paris och Glyptoteket i Köpenhamn.

Edgar Degas, Skulptur föreställande en dansare. ca 1882. Källa: Musée d'Orsay, Paris Edgar Degas, Skulptur föreställande en dansare. ca 1882.
Källa: Musée d'Orsay, Paris

Se fler auktioner med Edgar degas här!

Taggar

Kommentera