Äntligen dags för nyhetens behag! Efter en omgång med moderna auktioner utan riktiga toppar i det svenska måleriet känns samtidskonstens anlete ungt och fräscht. Bukowskis Contemporary innehåller bland annat ett par museala målningar av Marie-Louise Ekman från 1971 respektive 1973. Även om årtalen för de centrala målningarna i hennes konstnärskap inte längre är samtida, så känns kompositionernas innehåll högst relevanta även fyrtio år efter tillkomsten. Det är som att 1970-talets avantgardistiska vision har landat i vår samtid, med behov av eftertanke.
Marie-Louise-Ekman_Striptease_Bukowskis-Contemporary_auktionFör många är Marie-Louise Ekmans målningar, åtminstone vid första ögonkastet, enbart humor med de färgstarka, ofta underfundiga iögonfallande och fantasifulla figurerna. Men det finns ett mycket större och mer innehållsrikt spektra för den som ger dukarna tid. Varje "filmruta" rymmer en sekvens hämtad ur livet. Med figurerna centralt avbildade kan vi tämligen vant addera de olika scenarierna till en historia. Utan komplicerade kompositioner och påtvingade konstnärliga regelverk berättar hon hennes historia rakt upp och ner. Naket och utlämnande. Målningarnas berättelser tar upp människan i en samtid som fortfarande är obehagligt aktuell. I Striptease från 1973 ser vi vårt dagliga rollspel målas upp, från den yrkesmässiga till det privata, det påtvingade till det fria. I den nakna förvandlingen sker den största förändringen. Samtidigt är det just i det ögonblicket huvudpersonen(eller fågeln) står vänd bort mot betraktaren.

Utropet 250-300 000 kronor tror jag inte räcker långt om man vill bli ägare till verket, även om det tillkommer ytterligare 12% utöver vanlig provision och konstnärsavgift för folk bosatta inom EU, så är det här en målning som bara kommer bli viktigare för den samtida konsthistorien ju längre tiden går. Ständigt aktuellt ska det vara för att kallas samtidskonst, men ibland är vi tvungna att vänta på samtiden, för att förstås den. Så är det ofta med Marie -Louise Ekmans måleri.

Kommentarer