Kanske vrider sig den store mästaren Leonardo da Vinci i sin grav. Eller så skrattar han bara över prisnivåerna som känns som mer regel än undantag på Sotheby´s auktion i Hong Kong som avslutas imorgon.

Det var när Sotheby´s höll sin auktion i Hong Kong för Asian contemporary and modern art som det nya rekordet för en nu levande asiatisk konstnär slogs med råge. Det är inte svårt att se vilken målning den kinesiske konstnären Zeng Fanzhi sneglat på när han målade  "The Last Supper" från 2001. Målningen hamrades iväg för 23,3 miljoner dollar, mot utropet på 10 miljoner dollar.

Last-supper_Zeng-Fanzhi_Sotheby´s_HOng-KONg Brödet, vinet, saltet och ägget har ersatts med vattenmelon i Zeng Fanzhis "Last supper"

På slutet av 1400-talet var det universalgeniet Leonardo da Vinci som revolutionerade konsthistorien genom hans inovativa sätt att avbilda Jesus och lärojungarna. Med ett helt nytt sätt att skildra den sista måltiden, det vi ofta kallar nattvarden, rönte da Vinci stor uppmärksamhet redan på sin tid. Genom att dela in lärojungarna i mindre grupperingar infinner sig en dramatik i bilden som sällan tidigare hade upplevts i konstsammanhang före renässansen och da Vincis freskmålningen som målades i refektoriet, det vill säga klostermatsalen i Santa Maria Della Grazie i Milano.

Last-supper_Leonardo_Da-Vinci_Santa Maria della Grazie_sfumato Den världsberömda väggmålningen med den, för da Vinci så kända, sfumatotekniken är idag helt ovärderlig

Men det är inte bara da Vincis mästerverk, tillika en av världens mest berömda målningar, den kinesiske konstnären tagit intryck av. Även Francis Bacons måleri finns representerat i den fyra meter långa och dryga två meter höga bilden, som var ett av totalt 61 samtida och moderna konstverk som klubbades iväg till ett sammanlagt värde av 145,2 miljoner dollar.

Zeng Fanzhis målning från 2001 har hängt i det belgiska, men Schweizbaserade konstsamlande paret, Myriam och Guy Ullens de Schootens samling. Makarna anses under åren ha byggt upp en av de främsta samlingarna för samtida kinesisk konst. Ja, med tanke på priset, så verkar det som de fått ihop till pensionen!

Kommentera