Bästa Norgehistorien på länge. Det lönar sig att städa vinden emellanåt. Senaste vindfyndet som fått hela konstvärlden att häpna är en nyupptäckt oljemålning av den store holländske mästaren Vincent van Gogh. Oljemålningen Solnedgång i Montmajour är målad 1888 under samma period som van Gogh målade flera av hans mest hyllade verk, såsom Solrosor och Sovrummet. Det var under en vindsröjning hos en norsk konstsamlare som målning upptäcktes. Samlaren, industrimannen Christian Nicolai Mustad som köpte målningen 1908 hade själv ställt undan den då han trodde det måste ha varit en förfalskning efter att en vän indikerade det. Fyndet är den andra målningen från storhetstiden i Arles som dykt upp sedan 1920-talet.

van-Gogh_-vindsfynd_nyupptäckt-målning

Experterna har verifierat målningen som en äkta målning av Vincent van Gogh efter grundlig undersökning och jämförelse av målningen, men även tack vare ett brev som skrevs den 4 juli 1888, där konstnären själv beskriver målningen(undrar hur mail i framtiden kommer att ersätta denna typ av dokumentation).

Amsterdams Van Gogh Museum och museichefen Axel Rueger hade den stora äran att igår få avtäcka målningen inför journalister och särskilt inbjudna. Rueger sa insiktsfullt att en händelse som denna trolgtvis bara händer en gång i livet.

Målningen kommer att ingå i en ny utställning på Van Goghmuseet som invigs den 24 september. Museet förväntas locka 1.2 miljoner besökare under nästa år och tillhör ett av världens tjugofem mest besökta museer. Mycket tack vare en norsk vindstädning...

Målningen

Kommentera