Den 22 maj auktionerar Sotheby´s ut Dante Gabriel Rossettis, kanske mest betydande, målning Pandora, från 1871. Rossetti var en mästare i att måla berättande motiv, vilka ofta hade en psykologisk prägel.

Pandora

Intresset för denna konstnär har de senaste åren ökat, mycket tack vare att Tate Britain år 2013 gjorde en utställning där Rossetti ingick och som senare kom att visas i både Washington och Moskva. Sotheby’s slog dessutom dubbla rekord för denna konstnär förra året, då de i juni sålde målningen Proserpine, för 33, 6 miljoner kronor och senare samma år i december, sålde ytterligare en målning, The Christmas Carol för 47,7 miljoner kronor.

Proserpine

Målningen som nu är till auktion visar Pandora, klädd i en röd kappa, hållandes en ask. Motivet till denna målning kommer ifrån den grekiska mytologin, vars sägen berättar om hur gudarna placerade Pandora som den första kvinnan på jorden, försedd med en gåva ifrån varje gud. Guden Jupiter gav henne en ask med varningen om att aldrig någonsin öppna den. Det var självklart vad som hände och fick till konsekvens att Pandora släppte ut all världens hat och ondska i världen, men som tur var hann hon stänga lådan innan känslan av hopp, slapp ur.

The Christmas Carol

Motivet till denna målning tycks ha haft en viss likhet med Rossettis liv, då han vid samma tidpunkt som han skissade på motivet till målningen, tvingades öppna upp sin avlidna hustrus grav, för att hämta ett manuskripts som lagts i hennes kista. Samtidigt var han djupt förälskad i en redan gift kvinna. Det påstås enligt vissa vara samma kvinna som syns på målningen och som mellan sina händer håller hoppet kvar.

Målningen finns nu på Sotheby’s kommande auktion British & Irish Art, till ett utropspris av 53 – 74 miljoner kronor.

 

Kommentera