Det är inte bara Emma Green Tregaro som provocerar de ryska myndigheterna genom att stödja ryska "gay-rights"-rörelsen. Senast häromdagen stormades ett av S:t Petersburgs privata museer, Muzei Vlasti, av rysk polis. Det var en dryg vecka efter öppnandet av utställningen The Rulers som konstnären Konstantin Altunin fick fly hals över huvudet sedan myndigheterna fått nys om utställningens innehåll.
Det var särskilt en målning, föreställande Vladimir Putin och Dmitry Medvedev iförda kvinnliga underkläder, som upprörde. Bilderna ansågs stötande med risk för att vara allt för extremistiska och polisen beslagtog ytterligare två målningar för vidare "analys". Varav en föreställde ett porträtt av den ryska ortodoxa patriarken Kirill I , i bar överkropp täckt med Sovjettidens typiska fängelsetatueringar. På utställningen hängde även bilder av Barack Obama och Moammar Ghadafi, men de fick av naturliga skäl hänga kvar.

Museet som i helgen bjöd på fritt inträde till alla som vågade säga att de var homo-bi- eller transsexuella har fått stänga på obestämd framtid(troligtvis för all framtid), och ägaren kan räkna med åtal. Konstnären hann dock fly landet och sägs vara i Danmark för att resa vidare mot Paris där han ska söka asyl.
Den som sa att det är lätt att vara konstnär har nog fel, åtminstone i länder där konstvärldens främsta kritiker är presidentens män. Trots det, är det som bekant pengarna som styr det mesta, även inom konstvärlden, varför det inte finns några planer på att flytta den ambulerande europeiska samtida konstbiennalen Manifesta, som ska hållas i Ryssland nästa år. På samma sätt som några färggranna naglar knappast sätter stopp för OS, hur mycket vi än önskar.

Kommentarer