Svensk konsts särling mot nya höjder och brottningskamp om internationell höjdare när Stockholms Auktionsverk tog för sig av auktionsmarknaden. Idag tycktes gammal vara äldst när, om en månad, 340-årsjubilerande Stockholms auktionsverk radade upp miljonnoteringar och prisrekord på löpande band. Det började med ett par sjusiffriga belopp på den ryska avdelningen då två verk av David Petrovich Shterenberg klubbades iväg. Därefter klarade sig Carl Fredrik Hills Blommande fruktträd III mot bevakning och Eugène Janssons Sommarkväll på utrop innan det var dags för en av den svenska konstens mest mytomspunna och fascinerande konstnärers stadsvy över huvudstaden.
Ivan-Aguèli_Stockholms AuktionsverkUtropet var 2-2 500 000 kronor, men det räckte inte särskilt långt för Ivan Aguèlis målning. Jag tror att det var fler än jag som överraskades av det klubbade beloppet som visade på 5 400 000 kronor, vilket innebär 6 600 000 kronor för köparen. En av mina personliga favoriter på auktionen var samme konstnärs Gotländska landskap, som ställdes ut på bland annat Nationalmuseum i Stockholm 1939. Målningen kostade köparen 2 020 000 kronor. Så fortsatte det med undantag för ett ordentligt tungt bakslag i form av en återropad Ernst Josephsons Signe och Duvan. En målning som jag själv ropade in för ett antal år sedan för min förre arbetsgivares räkning i en svettig budduell mot en av Sveriges största samlare. Men man hade sparat det bästa till sist.
Old-Masters_Åldre-Måleri_Stockholms-AuktionsverkNär det kom till det äldre måleriet var det svårare. Med en vikande italiensk, och delvis amerikansk, marknad så är köparantalet begränsat. Drog iväg gjorde dock en av mina favoriter, den klyvna pumpan tillskriven österrikaren Franz Xaver Petters. Utropet 15-20 000 kronor var lockande men slutpriset var mindre lockande, åtminstone för mig, 55 000 kronor exklusive provision.
Sisley_oljemålningSå var det dags, det som åtminstone Stockholms Auktionsverks personal väntat på i månader. Alfred Sisleys oljemålning Le Parc som ropades ut för 10-12 000 000 hade fler än så väntat på, visade det sig. Klubban föll på 14 1 000 000 kronor efter en intensiv och spännande budgivning med sex telefoner uppkopplade som i stort sett alla var med hela vägen till mål. Därmed hade Stockholms Auktionsverk sålt sitt näst dyraste föremål någonsin.
Imorgon fortsätter auktionen med det orientaliska konsthantverket. Så här långt var det länge sedan man siffermässigt såg en så lyckad auktion. Dagens ris får Stockholms Auktionsverk för att man säljer, vad jag anser är bronser med tveksam ålder, adresserade en välbekant herre med faiblesse för empire...

Kommentarer